Szuperbringa program a gyerekek biztonságáért


2011-05-16 11:20:09  | cikk: HuHa  | 


Szuperbringa program a gyerekek biztonságáért főképe
2001-ben 2461 gyermek sérülésével járó baleset történt hazánk útjain, közülük harmincheten meghaltak a baleset következtében. Ezzel szemben 2010-ben 1808 volt a száma a közúti balesetben megsérült és meghalt gyermekeknek, közülük húsz gyermek szenvedett halálos balesetet.  Bár az elmúlt tíz évben a számok tanúsága szerint 26,53 százalékkal csökkent a közúti közlekedési balesetben megsérült illetve meghalt gyermekek száma, van még mit tenni a közlekedésbiztonság területén. Erre dolgozta ki „Szuperbringa” elnevezésű programját az Országos Rendőr-főkapitányságon belül működő Országos Baleset-megelőzési Bizottság és a Nemzeti Közlekedési Hatóság. A program részleteiről Cászárné Elek Veronikától, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadójától érdeklődtünk.
-A cél, hogy az általános iskolás korosztály közlekedésbiztonságát növeljük és megtanítsuk a gyerekeknek a biztonságos kerékpáros közlekedés szabályait. A programot a felső tagozatosok részére alkották meg, végrehajtása pedig az iskolákban történik.
Az egy tanéven át tartó program keretében a gyermekek mind elméleti, mind gyakorlati oktatásban részesülnek, elsajátítják a jelzőtáblák jelentését, a KRESZ szabályait, a gyakorlatban pedig megtanulják, miként tudnak biztonságosan közlekedni. A program végén a diákok vizsgát is tehetnek az elméletben és gyakorlatban megtanultakból, a 80 százalékos eredményt elérők kerékpáros igazolványt kapnak. A felkészítést elsősorban az intézmények pedagógus szakreferensei végzik majd az iskolarendőr és a közlekedési felügyelőség munkatársainak közreműködésével. A tanfolyamokhoz elméleti és gyakorlati tematikus tantervi útmutató készült, a megtanulandó közúti jelzőtáblákkal és tansegédletekkel.
-A Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén valamennyi általános iskolát értesítettük erről a programról és néhány helyről már kaptunk is visszajelzést, hogy az oktatási intézmény be kíván kapcsolódni a 2011/2012-es tanévben lebonyolítandó Szuperbringa közlekedésbiztonsági programba – mondta el a főelőadó.
A tanfolyam előkészítéseként a következő hetekben a közlekedési felügyelőség szakemberei és a rendőrség illetékesei a programhoz csatlakozó oktatási intézményekben átvizsgálják a gyermekek kerékpárjait.
-A vizsgálat során ellenőrizzük, hogy a kerékpárok a kötelező tartozékokkal fel vannak-e szerelve, a biciklik műszakilag alkalmasak-e a biztonságos közlekedésre – például jól fog-e a fék, megfelelően működik-e a kormányszerkezet. A megfelelő állapotú kerékpárok esetében műszaki matricát, ú úgynevezett „Szuperbringa Igazolást” helyezünk el a jármű vázán, mely 2012. december 31-ig érvényes. A felkészítő tanfolyamon csak olyan diák vehet részt, akinek a kerékpárja jogosult a „Szuperbringa Igazolás” viselésére – ismertette a részleteket Császárné Elek Veronika rendőr őrnagy.
A szakemberek a kerékpárok vizsgálatát május 26-án és június 1-jén végzik a programra jelentkező iskolákban.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!