„Kibújt a földből” a Várkertfürdő új gyógyászati épülete


2011-05-16 10:13:02  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


„Kibújt a földből” a Várkertfürdő új gyógyászati épülete főképe
Bár még az épület formája csak a tervrajzokon látszik, a múlt héten a szerkezetépítés alapfázisához érkezett a Várkertfürdő új gyógyászati centruma. Az épület generálkivitelezője a Vemév-Szer Kft. éppúgy, mint a fürdőfejlesztés többi részének is. Az építők januárban kapták meg ezt a munkaterületet is, az elmúlt hónapokban az alapásást, alapozási munkákat, a földszinti medencék alapgödreinek kiemelését, a medenceterek kialakítását és a vasbetonszerkezet építési munkákat végezték el. Az épület néhány előre gyártott vasbeton eleme már a helyére került, és megkezdődtek a falazási munkálatok is. Andorka Gábor építésvezetőtől a munkafolyamatok előrehaladásáról érdeklődtünk.
-A gyógyászati épület még nem olyan látványos, mint az új strandmedencék, de ezen a munkaterületen is az ütemtervnek megfelelően haladunk. Jelenleg a szerkezetépítés alapfázisánál tartunk, a földszinti alapszerkezeteket építjük, amire aztán majd a látványos felépítmény kerül. Még zajlanak vasbetonszerkezet építési munkálatok is, de egyes épületrészeken már a falazás is megkezdődött. Az épület földszintjére tervezett súlyfürdő-, pihenő- és tornamedence alakja már jól látszik, és az erre a szintre tervezett gyógyászati szolgáltatásoknak megfelelő helyiségeket alakítjuk ki. A munkaterületen ácsok, vasszerelők, kőművesek dolgoznak, de már itt vannak a gépészek is, akik az általános- és uszodagépészeti elemeket szerelik, illetve az elektromos kapcsolódó szakipari alapszerelések is megkezdődtek. Ahogy haladunk előre, egyre inkább bekapcsolódnak a többi külső-belső szakági munkafolyamatok is.
A Várkertfürdő - 1milliárd 71 millió forintos, Európai Uniós támogatással megvalósuló – fejlesztésének többi része is az ütemtervnek megfelelően halad. A „nagy tappancs” medence lesz az első, melyet birtokba vehetnek a fürdőzők, itt már a zárómunkák zajlanak: a medence burkolatának fugázását, a belső uszodatechnikai szereléseket végzik és csaknem teljesen elkészült a medence körüli térburkolat.
-Az új gyermekmedence 90 százalékos készültségi fokban van és határidőre átadjuk a megbízónak. A csúszdák és a hozzájuk tartozó medence is a megállapodásnak megfelelően készül. Bár úgy látszik, hogy itt van még bőven tennivaló, egy hét múlva látványosan megváltozik a kép. A héten felvonul a szakalvállalkozó és megkezdi a csúszdatestek összeszerelését –ez várhatóan két hétig tart majd, ekkor kapja meg végső formáját a csúszdakomplexum – mondta el az építésvezető.
A meglévő csúszda tetejéről szemlélve most már egészében látszik a nagy strandmedence alakja is, melyet néhány héttel ezelőtt a laikusok csak elképzelni tudtak volna, ha onnan látják. A betonozással végeztek a kivitelezők, a víztartási próba lezajlott.
-Ez a többfunkciós sport- és élménymedence a legnagyobb kihívása a beruházásnak, alakja, funkciói és jelentősen változó vízmélysége miatt is – árulta el Andorka Gábor. - A medencének az egyik végén van a toronyugró rész, ami a nemzetközi szabványoknak megfelelő kialakítású. A medence ezen a részen négy méter mély és 2,7 m illetve 4,5 m magasról lehet majd leugrani. Lesz egy versenyúszásra alkalmas rész, melyen három úszósáv alakítható ki, a medence másik végén pedig 2 m-es vízmélységgel strandvízilabda pálya készül. Emellett vízi röplabda teret alakítottunk ki 70 cm-es vízmélységgel, a medence másik, hosszanti részén pedig a különböző élményelemek – mint a vízágyak, pezsgőfürdő - kapnak helyet.
A nagy strandmedence esetében a burkolat előkészítési munkáknál tartanak az építők, és ha továbbra is az ütemterv szerint haladnak július végére ez a medence is elkészül – határidőre.
A Várkertfürdő június 11-ére tervezi a strand megnyitását, ami azt jelenti, hogy a régi medencéket és az új „nagy tappancsot” is megnyitják a fürdőzők előtt, ezt követően pedig június végén az új csúszdakomplexumot, majd júliusban az 1000 m2-es nagy strandmedencét is birtokba vehetik a vendégek. Persze a szabadtéri fürdőzést kedvelőknek júniusig sem kell várniuk, hiszen a termálkert medencéi és pázsitja egész évben fogadja a vendégeket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!