Interjú az év tűzoltójával, Szalai András főtörzsőrmesterrel


2011-05-16 07:30:42  | cikk: Tóth Tamara  | 


Pápa Város Hivatásos Önkormányzatának Tűzoltósága minden évben hagyományosan a Flórián-napon adja át Az Év Pápa Városi Tűzoltója címet. 2011-ben a kitüntető címet Szalai András tűzoltó főtörzsőrmesternek adományozta. Szalai András 1997. április elseje óta dolgozik tűzoltóként a pápai kapitányságon, és mint mondta, ez azóta sem áprilisi tréfa.
- Miért lettél tűzoltó?
- Az igazság az, hogy volt egy hirdetés az újságban és én arra jelentkeztem, nem akartam már gyerekkoromban az lenni, mint ahogy az anekdotában szerepel. Gyakorlatilag a feleségem beszélt rá a dologra, a hirdetés utolsó napján jelentkeztem. Egy keddi nap volt tudom, feleségem a munkából hazaérve megkérdezte tőlem, hogy voltam-e a tűzoltóságon, mire azt mondtam, hogy majd holnap, előbb végzek a cégnél és hazafelé bemegyek. Hát nem volt mit tenni, parancsba volt adva, be kellett jönnöm. Szerencsém volt, felvettek. Akkor Garabics József volt a parancsnok.
- Előtte hol dolgoztál?
- Egy zöldségnagykerben voltam gépkocsivezető.
Az eredeti foglalkozása mezőgazdasági gépszerelő, de saját bevallása szerint egy percet sem dolgozott a szakmában, minden mást csinált, az antennaszereléstől kezdve a sofőrködésig, amit lehetett.
- Hogy vettek fel?
- Tizennyolcan jelentkeztünk és ebből hat főt vettek fel, a szigorú orvosi vizsgálatoknak mi hatan feleltünk meg. Először gépkocsivezető beosztásba kerültem, utána lettem vonulós tűzoltó és az utóbbi négy évben ismét gépkocsivezetőként dolgozom.
- Melyik áll hozzád közelebb?
- Vonulni jobban szerettem, mert az izgalmasabb. Sokáig az egyes szeren voltam, mint egyes, mindenhol ott volt az ember, itt meg csak akkor megyünk, ha tényleg annyi mennyiségű víz kell.
- Tudtad, hogy te leszel az év tűzoltója?
- Nem, derült égből villámcsapásként ért a dolog, abszolút nem számítottam a dologra. Amikor mondta a parancsnok úr, hogy jövő szombaton a feleségemet is várja, hát akkor már éreztem, hogy baj van - mondja nevetve a főtörzsőrmester, majd hozzátette, felesége napokig nem hitte el, és még nála is jobban örült a kitüntetésnek.

Az új vízszállító gépjármű gépkocsivezetője nagyon szeret a tűzoltóságon dolgozni, hisz mint mondja, jó a brigád. Szalai András két gyermek, egy 12 éves fiú és egy 6 és fél éves kislány édesapja, emellett feleségével él boldog családban.

Képek:

nincsenek képek

Szalai Andrásról az idei Flórián-napon a következő méltatás hangzott el:

Szalai András főtörzsőrmester 2010-ben számos tűzesetnél és műszaki mentésnél végzett kimagaslóan jó munkát. A bevetések zömében gépjárművezetőként tevékenykedett. Esküjéhez híven, minden esetben arra törekedett, hogy a polgárok javait és testi épségét megvédje. Feladatait mindig a legjobb tudása szerint, lelkiismeretesen és részrehajlás nélkül pontosan végezte. Több lakóháztűznél dolgozott nehéz és veszélyes körülmények között, a nyári esőzéseknél, a vörösiszap-katasztrófa felszámolása során, valamint számos közlekedési baleset helyszínén segítette aktívan a műszaki mentést és a kárfelszámolást, közreműködésével emberi életek és több milliós értékek kerültek megmentésre. A feladatok megoldása során megbízható és sokoldalú. Feletteseivel és elöljáróival szemben tisztelettudó, a munkatársai között vidám természetével a társaság „motorja”. Színes egyénisége nélkül szegényebb lenne tűzoltó közösségünk.
Ezen alkalomból nem feledkezhetünk meg Szalai András családtagjairól sem, hiszen ők nyújtanak támaszt, ők biztosítanak nyugodt hátteret a hétköznapok feszültségeinek elviseléséhez. Nekik köszönhető, hogy minden alkalommal szolgálatra készen jelent meg, hogy a bajban segíteni tudjon. Köszönöm támogatásukat!

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!