Az új Fő tér első kövét vitte ajándékba Schwetzingenbe a pápai delegáció


2011-05-15 17:01:37  | cikk: HuHa  | 


Egy hete érkezett haza a pápai delegáció Schwetzingenből. A város képviselőit a felújított fő tér avatására hívták meg a németországi testvérváros vezetői. A látogatásról és a schwetzingeni főtér felújításának tanulságairól dr. Áldozó Tamás polgármester mesélt.
-Schwetzingenben - amely egyébként sok szempontból hasonlít Pápára, hiszen németországi testvérvárosunk fő látnivalója is a főtér barokk kastéllyal és az élményfürdő – épp egy olyan projektet fejeztek be, amilyet mi most kezdtünk el: a város főterének rekonstrukcióját. Ennek az átadása volt múlt szombaton, az ünnepségre Schwetzingen valamennyi partnervárosát meghívták – mondta el a polgármester. - A schwetzingeni főtér régen is nagyon szép volt, a szép főtérből most még szebbet csináltak, ám ott funkcióbővítés és funkcióváltás nem történt. A német partnerváros nagy problémája, hogy a téren áthaladó gépjármű forgalmat nem lehetett kizárni, ettől eltekintve állagával, új térbútoraival, új közvilágítási rendszerével és burkolatával nagy szép városközpontot alakítottak ki.
-Tud példát mutatni Pápának a schwetzingeni rekonstrukció?
-Természetesen. Az ottani szerves fejlődés eredményeképpen évtizedek alatt alakult ki mindaz, amit mi most sokkal rövidebb idő alatt szeretnénk megvalósítani. Csak egy példa: 1996-ban, amikor először voltunk a schwetzingeni élményfürdőben, egészen elámultunk, aztán megépült nálunk a Várkertfürdő és a partnerváros képviselői szerint a mi fürdőnk sokkal szebb, mint az övüké. Nemrég tanulmányoztuk a schwetzingeni kastély működését, üzemeltetését és az ott kínált programokat és szerintem - az ő tapasztalataikat is felhasználva - mi jobbat tudunk kínálni az érdeklődőknek. Én rendkívül büszke lennék, ha a főterünk is hasonló pályát futna be.
- A schwetzingeni főtér már az elmúlt években is úgy működött, hogy télen korcsolyapályakánt funkcionált egy része, nyáron pedig mediterrán hangulatúvá alakították. Innen az ötlet, hogy városunkban is legyen jégpálya a Fő téren?
-Német testvérvárosunk főtere úgy funkcionál, ahogy mi is szeretnénk a miénket működtetni, vagyis az idegenforgalomnak és a kikapcsolódásnak a központja. Tele van vendéglátó-ipari teraszokkal. Ahhoz, hogy ez még hangulatosabb legyen és ne csak nyáron vonzza a lakókat és a vendégeket, kezdték el a jégpályát kialakítani. Ez valóban azt eredményezte, hogy télen-nyáron rengeteg vendéget fordul meg a város főterén a nagyszámú helyi lakoson túl. Schwetzingen és Pápa pozíciója abban is hasonlít egymáshoz, hogy mindekét település nagy iparváros közelében fekszik. Schwetzingen Mannheim mellett található, s míg az iparnak Mannheim a központja, addig a szűkebb értelemben vett térségben a rekreáció, szabadidő eltöltés és szórakozás központja Schwetzingen. Mi hasonló helyzetben vagyunk, hiszen közelünkben itt van Győr, amely nagy iparváros, s reményeink szerint Pápa ebben a kis régióban a rekreációs központ lehet.
-Polgármesterként ez volt az első hivatalos útja a német partnervárosba, de nem ismeretlenként érkezett, hiszen nagyon régóta Ön is részt vett a partnervárosi kapcsolatok erősítésében. Miként fogadták most a testvértelepülés vezetői?
- Természetesen gratuláltak a megválasztásomhoz, és valóban valamennyi ottani vezetőt már nagyon régóta ismerem. A főtér átadása egyébként akkora ünnep volt, hogy mindenkit meghívtak, aki 1990 óta a helyi politikát alakította és jó volt látni azokat, akik ezt a testvérvárosi kapcsolatot elkezdték kialakítani. Természetesen dr. Kovács Zoltán is a meghívottak között volt.
A pápai delegáció különleges ajándékot is vitt a schwetzingeni főtér avatására. Egy követ, hiszen a kő az örök. A szimbolikus ajándék azért is különleges volt, mert a schwetzingeni főpolgármester a kivitelezőktől megkapta emlékbe az új főtér utolsó kövét.
-Ez egy kisméretű kő volt, amellyel a főteret burkolták. Mi pedig felcipeltünk a színpadra egy közel 30 kg-os követ és elmondtuk, hogy mi az új pápai főtér első kövét ajándékozzuk Schwetzingennek, hiszen azt folytatjuk, amit ők éppen befejeztek. Eszerint, mi a főterünket a második kő elhelyezésével tudjuk majd kezdeni – mesélte dr. Áldozó Tamás és mosolyogva hozzátette – a két kő mérete közötti különbséget is elmagyaráztuk a vendéglátóknak, miszerint a mi Fő terünk nagyobb, így a mi kövünk is nagyobb.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!