Húsz település a II. Kistérségi Napon


2011-05-14 00:54:18  | cikk: HuHa  | 


Húsz település a II. Kistérségi Napon főképe
Sportprogramok, főzőverseny, rajzkiállítás, színpadi produkciók várták mindazokat, akik részt vettek a II. Kistérségi napon, melyet Mihályházán rendezett meg tegnap a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás. Az első ilyen – települések közötti kapcsolat erősítését célzó – rendezvényt tavaly tartották, akkor Pápa városa adott otthont a programnak, idén pedig Mihályháza vállalta a házigazda szerepét. A húsz település delegációja már kora délelőtt elfoglalta a helyét a mihályházi sportpálya melletti területen, s már 9 órakor lobogtak a tüzek a bográcsok alatt, hogy a déli értékelésre elkészüljenek a versengő ételek. A megnyitóra megérkeztek az iskolás csoportok is, tíz kistérségi oktatási intézményből jöttek diákok, hogy részt vegyenek a játékos sportvetélkedőkön. A résztvevőket és a faluból érkező érdeklődőket Mészáros Géza, Mihályháza polgármestere köszöntötte. A polgármester úgy fogalmazott, örömmel vállalták, hogy otthont adjanak a rendezvénynek és elsőként jelentkeztek házigazdának. A programon jelen volt dr. Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője is, aki nyitóbeszédében azt hangsúlyozta, az idén több település részvételével zajlik az esemény, a kulturális bemutatók mellett sportprogramok, kézműves foglalkozások színesítik a programot, és örömmel fogadták, hogy a kistérség iskoláinak tanulói is eljöttek. Dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere is köszöntötte a megjelent húsz település képviselőit.
-Minden településnek meg kell becsülnie, hogy kistérségi napot tarthat, hiszen 49 évenként kaphatja meg ezt a jogot – mondta mosolyogva és hozzátette – már a reggeli előkészületeknél látszott, hogy Mihályháza jó házigazdája ennek a napnak.
A megnyitót követően a szakács csapatok visszatértek a bográcsokhoz, a gyerekek számára pedig megkezdődtek a sorversenyek és játékos sportprogramok, az érdeklődők megtekinthették az óvodások rajzaiból készített kiállítást, Nyulasi József fafaragó közreműködésével kézműves foglalkozáson ügyeskedhettek és részt vehettek a falu által kínált egyéb programokon.
-Mihályházán sok rendezvény volt az elmúlt években, és ezek sikerét sokan nem hitték el. Most ilyen formában is meg tudjuk mutatni községünket a kistérség többi településének. Az itt zajló programok mellett lovaglási lehetőséget biztosítunk a gyerekeknek, megtekinthető a szemközti – luxemburgi székhelyű - veterán autó műhely és örömmel megmutatjuk minden érdeklődőnek településünk intézményeit. Sajnos, asszonykórusunk nem lehet itt, hiszen éppen ma utaztak el Abasárra, egy három napos bordalfesztiválra, helyettük viszont a falu menyecskéi finom házi süteményekkel készültek a programra – mondta Mészáros Géza polgármester. Mihályháza persze iskolásaival is képviseltette magát a rendezvényen és főzőcsapatot is indítottak. „Főszakácsuk”, Takács Tibor irányította a négy fős csapat munkáját, melynek eredményeképpen ízletes pincepörkölttel kínálták a zsűrit.
-Vöröshagyma, paprika, paradicsom, marhahús, sertéshús és fűszerek kerültek a bográcsba – mondta el a csapat vezetője, de a konkrét receptet, s hogy mi a titka a főztjüknek, nem árulta el. Pápa város bográcsában szintén pörkölt rotyogott, a bogrács körül pedig többek között dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester és Rádi Róbert kabinetvezető serénykedett.
-Marhapörköltet csinálunk csülökkel. Néhányszor már kipróbáltuk ezt az ételt, reméljük ma is sikerülni fog.  Különösebb titkunk nincs, most épp ott tartunk, hogy a marhalábszár belekerül a kondérba, amikor levet ereszt akkor megy hozzá a csülök, a végén persze teszünk hozzá egy kis vargányát és legvégül pedig vörösbort – mondta el 10 óra körül hozzáértéséről tanúbizonyságot adva a polgármester és hozzáfűzte - igyekeztünk magyar alapanyagokat használni, éppen ezért némi feszültséget okozott, hogy tegnap a sietős készülésben nem sikerült magyar fokhagymához hozzájutni.
Összesen 14 település csapata vállalta, hogy elkészít egy-egy ételt, amelyet aztán a jelenlévők és a szakavatott zsűri elé tárt elfogyasztásra illetve értékelésre.  A bográcsokban pörköltek, vadételek, gombás fogások készültek, de volt, aki francia ételt készített, sőt chilis bab is került a tányérra.  Ácsné Bretus Ibolya, a Nátus Konyha intézményvezetője, a zsűri elnöke az értékelés után elmondta, kiváló és rendkívül változatos ételeket készítettek a csapatok.
-A zsűrizés során először az ételek jellegét, színét, formáját szemrevételeztük, aztán az illatát vizsgáltuk, hogy megjelennek-e az adott ételre jellemző fűszerillatok, végül pedig az ízét értékeltük és persze azt is figyelembe vettük, hogy időben elkészült-e az étel. Nagyon finomakat főztek a csapatok és külön öröm volt, hogy az egyes ételek nemzeti jellegzetességei is megjelentek – mondta a Nátus Konyha vezetője. A háromtagú zsűri egyenként pontozta a finomságokat, majd összesítették az egyéni értékelés eredményét, így alakultak ki a helyezések. A képzeletbeli dobogó felső fokára Marcaltő csapata álhatott fel kiváló, mexikói módra elkészített chilis babjával. Második helyen végzett Takácsi önkormányzatának csapata, akik francia egytálételt készítettek: Cassuolet a la Vida módra elnevezéssel, s benne a franciák összes jellegzetes fűszerével. A harmadik helyet pedig Nyárád-Pápadereske Községi Körjegyzősége szerezte meg, ők vaddisznó pörköltjükkel varázsolták el a zsűrit.
Ragyogó napsütésben, vidám hangulatban telt a délelőtt, s míg a felnőttek fakanállal a kezükben „mérkőztek meg egymással” addig a tíz iskolás csoport - köztük négy pápai - kötélhúzásban és a sorversenyek vidám feladatain mérte össze ügyességét. A verseny végén a győztesnek járó díjat a Tarczy Lajos Általános Iskola (Pápa) csapata vehette át, második helyen végzett a Weöres Sándor Általános Iskola (Pápa), a dobogó harmadik fokára pedig az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola (Pápa) diákjai állhattak fel. A sport mellett a kultúra is helyet kapott a programban. A „Kistérségi Csillag születik” elnevezésű tehetségkutató versenyre több mint negyvenen neveztek be a legkülönbözőbb színpadi produkciókkal, előadásokkal és a fellépőket óriási érdeklődéssel fogadta a közönség. Ezen a megmérettetésen a Pápakovácsiból érkezett néptáncosok műsora nyerte el legjobban a zsűri tetszését, mögöttük másodikként a Simon Banda végzett zenés produkciójával, a harmadik helyet Aller Bence vaszari diák érte el bűvészmutatványával, a közönség kedvence pedig a házigazda település óvodásainak és alsótagozatosainak műsora volt. A kistérségi napnak volt sztárvendége is, Ekanem Bálint személyében, és pálinka bemutató és kóstoló is szórakoztatta a felnőtt résztvevőket. A rendezvény utolsó hivatalos programja az a barátságos labdarúgó mérkőzés volt, melyen Pápa Város Önkormányzatának és a Pápai Kistérség önkormányzatainak csapata lépett pályára. A mérkőzés valóban barátságos döntetlennel és egy balesettel végződött, dr. Kovács Zoltán egy rossz lépés következtében a mérkőzés vége előtt bokasérülést szenvedett, őt a mentők kórházba szállították. E sajnálatos balesettől eltekintve élményteli, jó hangulatú napnak voltak részesei a II. Kistérségi Nap résztvevői.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!