21 éves a telefonos lelkisegély-szolgálat Pápán


2011-05-13 18:53:10  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


21 éves a telefonos lelkisegély-szolgálat Pápán főképe
„A lelki elsősegély telefonszolgálat minden ember számára meg akarja adni a lehetőséget arra, hogy baj, kétségbeesés vagy öngyilkossági veszély esetén azonnal felvehesse a kapcsolatot egy másik emberrel, aki barátként kész és képes a hívót meghallgatni és vele egy segítő beszélgetést folytatni. A telefonos lelkisegély-szolgálat által nyújtott segítség az életre való bátorításra és a krízishelyzetekkel való megbirkózás képességének fejlesztésére irányul” – olvashatjuk a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) hivatalos honlapján. A LESZ 2010. május 14-15-én tartja a Telefonos Napot, s ez alkalomból Pápán is különböző programokat szerveztek.
A program a Pápai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat szervezésében ma délután kezdődött, amikor az áruház előtt az általános iskolás diákok aszfaltrajzversenyen mutathatták be a lelkisegély-szolgálattal kapcsolatos elképzeléseiket, gondolataikat. Idén ismételten meghirdették a szellemi vetélkedőt a lelki elsősegély szolgálattal kapcsoltban, melyre írásban kellett válaszolni.
A rendezvény ezt követően a pápai Gróf Esterházy Kórház Szakambulanciáján egy kiállítás megnyitóval folytatódott, melynek témája: Miben segíthet a lelkisegély-szolgálat? A zsűrinek ezúttal sem volt könnyű dolga, hiszen a pályázatra közel száz munka érkezett az iskoláskorú gyerekektől.
- Úgy gondolom, minden rajz egy-egy tanulmány lehet, hiszen ezek a gyerekek lelki világát, állapotát tükrözik. Sajnos nem mindig az ideális képet láthattam a rajzlapon. Amikor a gyerekek rajzolnak, nem is gondolnak semmire, de mégis azt jelenítik meg, amit belül éreznek - mondta Borbély Lajos festőművész.
A díjkiosztón dr. Bővíz Gábor ideggyógyász főorvos, a pápai telefonos lelkisegély-szolgálat helyi vezetője elmondta, hogy Magyarországon 1970 óta működik telefonos lelkisegély-szolgálat, s az országban jelenleg 39 szolgálat munkatársai várják a hívásokat. Pápán 1990-ben jött létre a segítő vállalkozás, melynek munkatársai naponta 18-24 óra között várják a hívásokat a 06-80-810-600-as telefonszámon.
A kiállítást dr. Vörös Ibolya főigazgató nyitotta meg.
- Sajnos a mai világban nagyon sokan vannak, akik nem tudnak egyedül megbirkózni problémáikkal, ezért segítségre szorulnak. Sokat jelenthet, ha valakivel beszélhetnek, hiszen szükség van az emberi hangra, aki meghallgat, tanácsokkal lát el, ezért fontos, hogy mondják el a gondokat a bajban levők - hangsúlyozta a főigazgató.
Ezt követően dr. Vörös Ibolya Pápa Város Önkormányzatának nevében egy szkennert adott át a pápai telefonos lelkisegély-szolgálatnak, melyet dr. Bővíz Gábor vehetett át.
Végül a díjkiosztó következett, melyen a rajzpályázat, az aszfaltrajzverseny és szellemi vetélkedő nyerteseit jutalmazták a szervezők.
A mai változó világban, ahol eddig ismeretlen fogalmak: létbizonytalanság, munkanélküliség, anyagi és egzisztenciális problémák kerültek előtérbe, felszínessé váltak az emberi kapcsolatok, az úgynevezett kommunikációs társadalom az egyén kapcsolatainak elvesztésével jár. Szükség van az emberi hangra, aki meghallgat, segít a kritikus helyzetekben. A névtelenség feloldja az „ilyesmiről nem beszélünk” tabuját. Ezzel tud a telefon-szolgálat segíteni.

Eredmények:
Alsó tagozat:
1. helyezett: Mayer Maja, Gyurátz F. Evangélikus Ált. Isk.
2. helyezett: Ungvári Gergő, Erkel Ferenc Ének-Zenei Ált. Isk.
3. helyezett: Bárány Éva, Allegro Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Felső tagozat:
1. helyezett: Pagonyi Áron, Gyurátz Ferenc Ev. Ált. Isk.
2. helyezett: Müller Eszter, Tarczy Lajos Ált. Isk.
3. helyezett: Balogh Boglárka, Tánc-Lánc Művészetokt. Intézmény

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!