Regionális Szakképzési Fórum az Ipartestületnél


2011-05-12 17:14:06  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Regionális Szakképzési Fórum az Ipartestületnél főképe
Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Pápa és Térsége Ipartestület regionális szakképzési fórumot szervezett ma délelőtt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával aláírt együttműködési megállapodás keretében. A program helyszínének az Ipartestület székháza adott otthont. A fórum megrendezéséhez a támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosította.
2008. január 1-től több lehetőséget kap egy-egy régióban a gazdaság, hogy a véleményét kinyilvánítsák az iskolarendszerű szakképzéssel kapcsolatban. Ennek a véleménynyilvánításnak a helyszínei a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB), amelyekben az IPOSZ képviselője is helyet foglal.
- Az RFKB feladata minden évben az irány-arány meghatározása a szakképzésben. A jövőben a gazdaság képviselőitől azt várjuk, hogy szakszerű véleményekkel segítsék a képzési irányok módosítását, segítsenek eldönteni azt, hogy a beiskolázási arányoknál milyen szakmákat kell jobban, és milyen szakmákat kell kevésbé figyelembe venni. Egyben arra is rá kell irányítani a figyelmet, milyen területen vannak túlképzések, és hol keletkeztek hiányszakmák, amelyekben vészes szakemberhiánnyal kell esetleg számolni. Az Iparkamara eddigi 26 szakma helyett 125 szakma gondozását kapta meg, és 48 szakmában új vizsgarendszert kellett kialakítani. Rendkívül fontos tehát az, hogy a régióban tevékenykedő vállalkozások, vállalkozók, iparosok, a velük kapcsolatban álló intézmények szakmai véleménye eljusson a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságokhoz, hogy azok döntésüket ezen véleményeknek ismeretében hozzák meg - mondta Pintér Károlyné szakképzési koordinátor.
A délelőtt során előadások hangozottak el e témában. A megjelenteket Szabó Tibor elnök köszöntötte, majd ezt az RFKB eddigi tevékenységének bemutatása követte Gál Kálmánné tolmácsolásában. A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola tagintézményének képviselője, Fodor Ferencné beszélt a szakképzés kapcsolódásáról az iskolák és a gyakorlati képzőhelyek között, majd Kecskés Szilárd, az Acsády Ignác Szakképző Iskola gyakorlati oktatásvezetője a szakképző intézmények, a munkáltatók és a kamara kapcsolatáról a tanulóképzésben, valamint a képzés nehézségeiről beszélt, végül Pergerné Szalczinger Szilvia, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési tanácsadója a tanulószerződésekről tájékoztatta az érdeklődőket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!