25 éves az Erkel kórus


2009-11-07 23:38:34  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


25 éves az Erkel kórus főképe
Ma 15 órától 25 éves jubileumi hangversenyt tartott az Erkel Kórus az Erkel iskola aulájában. A jeles alkalomból vendégül látták a Liederkranz kórust a baden-würtembergi Schwetzingenből, német partnervárosunkból. A két kórus 1993 óta ápol testvéri kapcsolatokat. A rendezvényen részt vett dr. Kovács Zoltán polgármester és Rádi Róbert, a művelődési osztály vezetője. A hangverseny magyar háziasszonya Kindertné Surányi Lívia volt, míg németül Szabóné Horváth Katalin konferált. Az Erkel kórus már 25 éve oszlopos tagjai: Kálmán Frigyes, Schmidt Dezsőné, Horváth Gézáné, dr. Berki Sándorné, dr. Csepregi Istvánné, Háriné Gregorics Judit és Surányi Lívia.

Erkel Ferenc Ima című művét hallhatták elsőként a megjelentek. A kórus kedvenc dalával tisztelgett az iskola és a kórus névadójának, a nagy magyar zeneszerzőnek, karmesternek, zongoraművésznek, nemzeti imádságunk alkotójának, Erkel Ferencnek 199. születésnapján, aki 1810-ben ezen a napon látta meg a napvilágot Gyulán. Ebből az alkalomból tegnap a gyermekeknek Erkel-napot rendeztek, ma pedig a hangversennyel emlékeztek a nagy zeneszerzőre. A mai műsor a 264. szereplése volt annak a kórusnak, amelyik 1996-ban arany minősítést szerzett és még abban az évben megkapta Pápa Város Díszoklevelét is.

A két hatalmas kórusnapló segítségével Kindertné Surányi Lívia visszaemlékezett az elmúlt 25 évre, alakulásukra is, melyet a Jókai Körnek, azon belül is a már elhunyt Gerencsér Attilának köszönhetnek:

- Ő találta ki, hogy a kör ünnepi ülésére iskolánkból ne a gyerekek, hanem a felnőttek menjenek énekelni. 19 lelkes pedagógus összeállt a tantestületből, az országból egyedülállóan, Dévay Géza énekszakos kollégánk irányításával. Ám Géza nem jósolt hosszú jövőt nekünk, nem nézett ki sok jót belőlünk, s fennen hirdette, fizet egy kávét annak, aki átveszi a kórust tőle. Jelenlegi karnagyunk, Frici már akkor is állandó koffeinhiánnyal küszködött, ma is termosszal jár iskolába, boldogan kapott az alkalmon. Így lettünk a kávén nyert kórus s maradtunk mesterünk nyakán, mint szamáron a fül.

Ezt követően a Liederkranz kórusa énekelt. A két kórus barátsága 1993-ban kezdődött, mikor is egy másik schwetzingeni férfikar, a Sangerbund meghívására Schwetzingenbe látogattak. A Liederkranz kórus is ott volt a hangversenyen, majd utána az Erkel kórust egy étterembe invitálták. A kórusnaplóba dr. Szatmáry F. Péterné Rédei Margitta tréfásan azt jegyezte be a találkozásról: „Minket meglátva elfelejtették feleségeiket és elhatározták, hogy nélkülük tesznek látogatást nálunk.” Még abban az évben így is cselekedtek, ezzel kezdetét vette barátságuk, immáron negyedik alkalommal látogattak el városunkba.

A hangverseny után dr. Kovács Zoltán köszöntötte a jubiláló kórust:

- Gratulálok a kórusnak az elmúlt 25 év sikereihez, kiváló szerepléseikhez. Ha van valami, amit az ember életében nehéz leírni és elmondani, megfogalmazni, mint megjeleníteni, hangokba ölteni, az a zene és az ének. Szívet melengető érzés látni és megtapasztalni a zene közösségteremtő erejét. Ilyen hangverseny alkalmából válik a kívülálló számára is egyértelművé, hogy miért fontos a zene, miért fontos egy település, egy város számára az, az értékteremtő munka, amit a kórus végez. Ilyenkor szembesülök azzal, hogy a zene több mint kellemes hangzás, több mint egyszerű kedvtelés. A zene a boldogság forrása lehet egy életen át azok számára, akik ezt művelik. Ezért tartom különösen fontosnak, hogy egy ilyen aktív, sikereket elért kórusnak adhat otthont a város és részesei lehetünk számtalan kulturális rendezvényeiknek. Külön öröm, hogy ennek az ünnepnek részei lett ma partnervárosunk is. Sok sikert kívánok a további munkájukhoz!

Ezt követően a civil szervezetek, köztük az Éneklő Szülők Kórusa, a Vadvirág Néptánc Együttes, Pápa Város Fúvószenekarának képviselői átadták ajándékaikat az ünneplő kórusnak. Végül megérkezett az óriási születésnapi torta is, amit közösen fogyasztottak el a  résztvevők.

Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!