Hamarosan nyit az Esterházy-kastély - a könyvtár szolgáltatásai teljes körével várja olvasóit


2011-05-11 14:07:24  | cikk: mo  | 


Hamarosan nyit az Esterházy-kastély - a könyvtár szolgáltatásai teljes körével várja olvasóit főképe
Éppen húsz esztendeje annak, hogy Pápa városa és a Jókai Mór Városi Könyvtár az egykori Kastélykápolna helyreállítása és célszerű hasznosítása miatt megkapta – Magyarországon negyedikként – az Európa Tanács által adományozott Európa Nostra-díjat – jelentette be mai sajtótájékoztatóján dr. Hermann István könyvtárigazgató. 
Hermann István elmondta azt is, a felújítás előtt a kápolna siralmas állapotban volt, a helyreállítása mintegy 2,5 évet vett igénybe. Akkor derült ki például az is, hogy a mennyezetfreskót Ignaz Mildorfer készítette, melynek különlegessége, hogy a pápai Kastélykápolnában fellelhető alkotása az egyetlen épen marad műve Magyarországon. A Dunántúl egyik legszebb barokk kápolnája 20 éven keresztül az Esterházy-kastély egyetlen reprezentatív terme volt, amely a látogatók rendelkezésére állt. Ezalatt az idő alatt sikerült megőrizni olyannak, amilyennek Esterházy Ferenc gróf, a tárnokmester megálmodta és Ignaz Mildorfer kivitelezte – fogalmazott az igazgató. 
Alig több mint egy hét múlva a pápai Esterházy-kastély reprezentatív termei régi fényükben pompáznak, ám a felújítás során a könyvtárlátogatók sok kellemetlenséggel szembesültek: többször nem tudtak bejutni a könyvtárba vagy csak méltatlan körülmények között. Mindezért a könyvtár vezetése az olvasók elnézését kéri.
Hermann István úgy fogalmazott, ma már ott a fény az alagút végén, a május 21-i ünnepélyes megnyitóval a könyvtár is szolgáltatásai teljes repertoárjával várja kedves olvasóit. Az igazgató arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a látogatók megtekinthetik az Esterházy-kastély kápolnáját is, ezért időnként érdeklődő csoportok jelenhetnek meg a Kastélykápolnában, nem túl hangos idegenvezetői ismertetés mellett csodálva gyönyörű műemlékünket. Az e tekintetben okozott esetleges kellemetlenségek miatt előre is az olvasók megértését és elnézését kéri az igazgatóság. 

A sajtótájékoztatón elhangzott a késedelmi díjak beszedésének új rendje is. Az olvasók többsége pontosan, határidőre, mások érdekeit szem előtt tartva hozza vissza a kikölcsönzött dokumentumokat. Azonban az olvasók néhány százaléka hosszabb-rövidebb ideig késedelmes marad a dokumentumokkal. Köztük vannak néhányan, akik a késedelmi díjat – különféle okokra hivatkozva – csekken kívánják kiegyenlíteni. Az olvasók néhány százaléka sajnos nem teljesíti a fizetési kötelezettséget. Hermann István felhívta a figyelmet arra, hogy a ki nem egyenlített tartozás, hatósági eljárást von maga után, melynek ügyvédi, közjegyzői és majd végrehajtói díja van. Éppen ezért a néhány száz forintos költség így több tízezer forintra is emelkedhet.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!