Leégett a királyszentistváni hulladékkezelő központ egy része


2011-05-11 09:09:56  | cikk: HuHa  | 


Tegnap éjjel tűz ütött ki a Királyszentistvánon Európai Uniós támogatással megépített és jelenleg átadás-átvétel alatt álló hulladékkezelő telepen. Czaun Jánostól, az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnökétől megtudtuk, a tűz 22 óra 45-kor keletkezett a telep Mechanikai Csarnokában, a tűzoltók Balatonfűzfőről azonnal a helyszínre érkeztek és megfékezték a lángokat.
-A Mechanikai csarnok fogadóterében keletkezett a tűz, a tűzoltók előzetes megállapítása szerint öngyulladás következett be.  A csarnok három részből áll, a fogadótér a legkisebb helyiség – ide érkezett be a hulladék -, e mögött található a tulajdonképpeni munkatér, ahol feldolgozták a hulladékot, a harmadik terület pedig az irodáknak ad helyet a csarnokban. A tűz a fogadótérben ütött ki, az ott lévő hulladék gyulladt meg – ez helyiség teljesen kiégett. A lángok átterjedtek a középső - feldolgozó - térbe is, itt a felhalmozott éghető hulladék kapott lángra, a csarnoknak egy része égett ki. A fogadótérben lévő aprító berendezés a tűz miatt teljesen használhatatlanná vált, a többi gépet, melyek a feldolgozó térben voltak, át kell vizsgálni és újra beállítani. Természetesen a vizsgálat még folyik, a tűz pontos okáról később tudunk majd beszámolni. A hulladékkezelő központ jelenleg az átadás-átvétel folyamatában volt, most még a kivitelező felel a létesítményért, a telepnek van biztosítása – mondta el Czaun János.
Az elnök azt is elmondta, a tűzeset miatt az új hulladékkezelési rendszer tényleges bevezetését el kell halasztani néhány hónappal, hiszen komoly javítási munkákat kell elvégezni, a gépeket átvizsgálni, újra pozícionálni.
-Szeretném kiemelni, hogy nem a rendszerben keletkezett a tűz, hanem a hulladékban. A vizsgálat befejezése után – amikor már tudjuk a tűz keletkezésének pontos okát – lehet meghatározni, hogy mit kell változtatni a technológián – hangsúlyozta a társulás elnöke és hozzátette – a hulladékszállítás és kezelés nem áll le a megyében az éjszakai tűzeset miatt.
Hogy a jelenlegi helyzet mit jelent Pápa városa és az érintett Pápa környéki települések számára, arról dr. Áldozó Tamást kérdeztük. A polgármester elmondta, bizonytalan ideig el kell halasztani a királyszentistváni központhoz kapcsolódó hulladékkezelési rendszer bevezetését. Ez érintheti a gyűjtőedények kihelyezését is a már kiépített új szelektív hulladékgyűjtő pontokra.
-A Pápán és az érintett településeken keletkező hulladékot továbbra is az ajkai hulladéklerakóba szállítjuk, hiszen szerződésünk a királyszentistváni központ üzemelésének kezdetéig szól – tájékoztatott a polgármester.
Kovács Attila, a Közszolg Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, hajnalban kapta a hírt a tűzesetről, a reggeli indulásra felkészített zárt konténerszállító autó maradt a Szabó Dezső utcai telepen, hiszen Királyszentistvánra nem vihetik a tömörített hulladékot.
- Jelenleg a Szabó Dezső utcai új átrakó berendezés működtetését szüneteltetjük, hiszen az abba gyűjtött szemetet csak - a zárt konténeres rendszer szerint - Királyszentistván tudja fogadni. A szemetesautókkal összegyűjtött és a lakótelepi konténerekből származó hulladékot egyelőre a téglagyári úti régi telepre szállítjuk és onnan a korábbi rendszer szerint nyitott konténerekben viszik el Ajkára. A válogató csarnokunk működtetését nem befolyásolja a tűz, a szelektív hulladékgyűjtőkből származó papírt továbbra is tömörítjük, bálázzuk és ha összegyűlik a megfelelő mennyiség a dunaújvárosi papírgyárba szállítjuk. A műanyag hulladékot pedig a Sárvári Huke fogadja további feldolgozásra – tájékoztatott az ügyvezető.
A Királyszentistván külterületén létesített Észak-Balatoni Hulladékkezelési Központ 4,7 milliárd forintos beruházásból épült, a keletkezett kár nagyságáról egyelőre nem tudni pontosat.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!