Éves közgyűlés a vakok és gyengénlátók kistérségi csoportjánál


2011-05-10 20:37:32  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Éves közgyűlés a vakok és gyengénlátók kistérségi csoportjánál főképe
Ma délután tartotta éves közgyűlését a Jókai Mór Művelődési Központ emeleti előadótermében a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) Pápai Kistérségi Csoportja. A programon Veszpréminé Turtsányi Valéria, a Jókai Mór Művelődési Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd a Pápai Musical Stúdió műsora szórakoztatta a tagokat.
Az ünnepi közgyűlésen átadták a „Veszprém Megyei Látássérültekért” emlékplakettet, amelyet a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének Elnöksége adományoz olyan személyeknek, önkormányzatnak, akik kiemelkedő munkájukkal segítették a látássérültek tevékenységét. Csehné Rusztics Márta az idén ezt Pápakovácsi Önkormányzatának ítélte.
A közgyűlésen az elmúlt év megyei eseményeiről Csehné Huszics Márta, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke, majd Radics Ildikó körzeti csoportvezető a helyi szervezet munkájáról számolt be.
Az elnök elmondta, az egyesület érdekvédelmi feladatát képezi a vakok és gyengénlátó személyek összefogása, iskolai oktatásuk, szakmai képzésük és munkába állításuk segítése. Az egyesület létszáma a múlt évihez képest lényegében nem változott, taglétszámuk 2010 év végére 593 fő volt. Beszámolójában kitért a segédeszköz-ellátás támogatásra, az egyesület magnetofon, diktafon és pontírógép térítésmentes kölcsönzésére is lehetőséget biztosít tagjai számára, mellyel 2010-ben sokan éltek. Emellett több életvitelt könnyítő eszköz, pl: beszélő mérleg, vérnyomásmérő, speciális karórák is az érdeklődők rendelkezésre állnak az egyesületen keresztül. Komoly eredménynek tekinthető, hogy a gazdasági válság negatív hatásai, a rokkantnyugdíjasok foglalkoztatását korlátozó rendelkezések, valamint a bértámogatási rendszer beszűkülése ellenére sorstársaiknak munkát biztosít a pápai rehabilitációs foglalkoztató, valamint bedolgozói lehetőséget biztosítanak Tapolcán és Várpalotán. Végül az idei év terveiről szólt Csehné Rusztics Márta.
- Szeretnénk az idei évben is minden vak és látássérült sorstársunk segítségére lenni. Pályázat útján 10 darab számítógépet nyertünk. Célunk, hogy mindenki számítógép, és ezáltal internet közelébe juthasson - mondta az elnök.
A pápai kistérségi csoport szeptembertől májusig tartó munkájáról Radics Ildikó számolt be. Hangsúlyozta, hogy a Pápán működő klub, melynek közel 120 tagja van, rendszeresen találkozik, különböző előadásokat és kirándulásokat szervez.
- A körülményekhez képest elég eredményesek voltunk. Szép számmal találtunk támogatókat, ahhoz, hogy anyagilag tudjuk segíteni a tagjainkat. Igyekszünk a civil életbe bekapcsolódni, mint például a Miénk a ház programba. A hétvégén a Civil Majálison veszünk részt, nyáron pedig kirándulni megyünk Bakonybélbe, ahol bográcsozunk - foglalta össze Radics Ildikó.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!