Európa Napján faültetéssel emlékeztek az Unió megalakulására


2011-05-09 21:41:12  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Európa Napján faültetéssel emlékeztek az Unió megalakulására főképe
"Európát nem lehet felépíteni sem egy nap alatt, sem valamely abszolút prioritást élvező terv részeként. Európa gyakorlati eredményeken keresztül fog megvalósulni, amelynek első lépése egy közös cél kitűzése" - az Európai Unió szellemi atyjának, Robert Schumann szavait idézve köszöntötte ma Kerecsényi Zoltán ügyvivő az egybegyűlteket a Petőfi Asztaltársaság által szervezett Európa Napon az Erzsébet ligetben.
Pontosan 61 évvel ezelőtt, 1950. május 9-én ért véget a II. világháború, amikor is a fent idézett francia külügyminiszter nyilatkozatában azt javasolta az első és második világháborúban egymás ellen harcoló európai országoknak, hogy szén-és acéltermelésüket vonják közös irányítás alá más európai országok felé is nyitott szervezet keretein belül. Ez az Európai Unió létrehozásához vezető első lépés megtétele volt, így az EU minden országában május 9-én ünnepelik az európai integráció főállomását, az Európa Napot.
A rendezvényen részt vett Herczog Edit Európai Parlamenti képviselő, Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Grőber Attila, Szirbek Rita és Pingitzer Sándor önkormányzati képviselők is.
Az ünneplőket Herczog Edit köszöntötte. Mint mondta, május 9-e Európa legfontosabb napja. Amikor az Európai Uniót 1950-ben megálmodták és létrehozták, mindenképpen a békefenntartás eszközének szánták és szánják ma is. A szén-és acélközösség létrehozása a háború megakadályozásának első eszköze, hiszen a szén és az acél a fegyvergyártás két legfontosabb alapanyaga volt. Minden azóta meghozott törvény, minden azóta született jogszabály, minden azóta elhangzott gondolat erről az építkezésről szól - fogalmazott a képviselő.
- Egy pillanatra nem feledhetjük el, hogy az Európai Unióhoz nem az érdekeink, hanem a közös értékeink miatt csatlakoztunk 2004-ben. Mindannyian akartuk ezt, népszavazás erősítette meg ezt a kérdést. Az azóta eltelt időszakban is számtalan sok lemondásra, ha úgy tetszik, megszorításra került sor, hogy a következő nagy állomáshoz, az euró bevezetéséhez a mi országunk lakói is elérjenek. Hét hosszú évet vártunk a csatlakozásunkat követően, hogy kinyíljanak a munkaerőpiac határai, most idén május elsején minden tagállamba elutazhatnak az Európai Unió lakosai, ha dolgozni, munkát vállalni szeretnének - mondta beszédében a képviselő.
Ugyanakkor megjelentek a felhők is az Európai Unió egén a politikus szerint. Herczog Edit úgy véli, nem lehet véletlennek tekinteni, hogy pár nappal a munkaerőpiac május elsejei  megnyitása előtt, két vezető ország konzervatív miniszterelnöke, illetve államfője arra tesz javaslatot, hogy állítsák vissza a schengeni határokat.
Az Európa Nap alkalmából a színházépület előtt ünnepélyes faültetésre került sor, a fiatal hársfára az összetartozás jelképeiként felkerült az Európai Unió, Magyarország valamint Pápa város szalagja is. A faültetést követően megemlékezéssel egybekötött mécsesgyújtással és koszorúzással folytatódott a program az Alsóvárosi köztemető katonai parcelláinál, a II. világháború befejezésének emléknapja, a Béke Napja alkalmából.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!