Ökoiskola lett a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola


2011-05-09 08:41:28  | cikk: HuHa  | 


Ökoiskola lett a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola főképe
Múlt pénteken kapta meg az értesítést az intézmény, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által felkért értékelő bizottság javaslatára, Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár döntése értelmében elnyerte az „Ökoiskola” címet a 2011-2014 közötti időszakra.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium nevében az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet hirdetett nyílt pályázatot az „Ökoiskola 2011” cím elnyerésére. Erre a felhívásra adta be pályázatát a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium ez év márciusában. A pályázat célja a fenntarthatóság elveinek, a környezettudatosság és a fenntartható fogyasztás és fejlődés oktatási intézményekben történő minél hatékonyabb megjelenése. A cím azoknak a nevelési-oktatási intézményeknek az elismerését szolgálja, melyek átgondoltan, intézményesítetten, rendszerszerűen foglalkoznak a fentiek pedagógiájának gyakorlati megvalósításával, a környezeti neveléssel.
Az „Ökoiskola” cím adományozása kapcsolódik az ENSZ „A fenntarthatóságra oktatás” 2005-2014 évtizedének programjához. Az „Ökoiskola” cím pályázati rendszerének kialakítása az ENSI (Iskolai Környezeti Kezdeményezések) nemzetközi hálózat több évtizedes tapasztalati alapján történt.
A cím elnyerésének előnyei között szerepel, hogy a nemzetközi kritériumokkal összhangban kialakított magyar "Ökoiskola" kritériumrendszer az iskola megkülönböztető minőségjelzője, mely vonzóvá teszi az intézményt a szülők számára, és pozitív külső visszajelzést nyújt az iskola munkájáról a fenntartó számára – tudtuk meg Fehér Zsófiától, a Ökoiskolai Munkaközösség vezetőjétől. Az állami kezdeményezésre létrejövő hálózat iskolái nagyobb eséllyel vehetnek részt a környezeti nevelési, a fenntarthatóság pedagógiájával kapcsolatos pályázatokon. A cím elnyerője az Ökoiskolák Hálózatának tagja lesz, hazai és nemzetközi kapcsolatrendszere bővül, a hálózat programjai segíthetik szakmai fejlődését. A címet elnyerő iskola tanulói részt vehetnek a Vidékfejlesztési Minisztérium Ökoiskoláknak szervezett környezet- és természetvédelmi tárgyú programjain, rendezvényein, pályázatain.
Az „Ökoiskola” cím oklevelének átadóünnepsége 2011. június 4-én lesz a budapesti Városmajori Gimnáziumban.  

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!