Pillekő - a jövő épített környezetéért!


2011-05-06 19:43:03  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Pillekő - a jövő épített környezetéért! főképe
A fenntarthatóságra nevelés új színtere öltött testet a Weöres Sándor Általános Iskolában ma délelőtt, amikor a 8. b osztályos tanulók az előző napon megformázott, lebálázott PET palackokat pillekővel vonták be. A különleges program egy országos kreatív pályázat sikeres elbírálásának következtében valósult meg. A DNS Természetközpontú Egyesület Pillekő Projektjével a környezettudatos szemléletmód-váltást tűzte ki célul, eszköze pedig a fenntarthatóságra nevelés stratégiája.
A pillekő anyagának alapját újrahasznosított PET palackok képezik, külső bevonata pedig speciális ásványi kőzet, mely az agyag és a föld keverékével azonos anyag.
Antal Csaba, a Pillekő Projekt vezetője kérdésünkre elmondta, maga a pillekő kétféle okból is szenzációs. Egyrészt a palackok gyűjtése a környezettudatos gondolkodásra neveli a fiatalokat, emellett pedig rendkívül érdekes és izgalmas közösségi programot kínál. Különleges tulajdonsága még az is, hogy pár nap alatt használható tárgyat lehet készíteni, melynek élettartama száz év is lehet, ha nem bántják fúróval, vassal, ugyanis a külseje beton keménységűre szilárdul meg.
A Pillekő Projekt az ország közel 40 településén megfordult már, de Veszprém megyében a pápai Weöres Sándor Általános Iskola pályázott rá először. Eddig az országban 300 alkotás készült el közel 6500 diák és felnőtt lelkes közreműködésével. A felhasznált pillepalackok mennyisége pedig meghaladja a 20 ezer darabot is.
- Iskolánk már évek óta fogalakozik a gyermekek környezettudatos nevelésével, tanórákon is és a tanórákon kívül is. Tulajdonképpen az interneten bukkantunk erre a pályázatra, Wenczel Marianna technika tanár segítségével. Megkérdeztük a gyerekeket, hogy van-e ehhez kedvük, majd elkészítettük az ötleteinket és beküldtük a pályázatot. A nyertes osztály 6 darab kültéri játékot készített pillekőből az iskola udvarára - mondta el Pulay Róbertné, az iskola igazgatóhelyettese.
Egy szobrocska körülbelül hatvan palackot tartalmaz, a külső bevonat költsége pedig húszezer forint körüli értéket tesz ki darabonként.
Az igazgatóhelyettes nagy örömmel tapasztalta, hogy a pályázat ismertetése után nemcsak az osztály, hanem az egész iskola segített a palackok gyűjtésében, emellett a napközisek is nagy érdeklődést mutattak a projekt iránt.
- A 8. b-sek sokat adtak az iskolának, hiszen az elkészített játékok száradás után kikerülnek majd az iskola udvarára, ahol bárki használatba veheti majd azokat - fogalmazott Pulay Róbertné.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!