Az egészségről, a hitről és a szeretetről szólt dr. Csókay András idegsebész előadása


2009-11-06 23:05:40  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Az egészségről, a hitről és a szeretetről szólt dr. Csókay András idegsebész előadása főképe
Ma 18 órától a Pápai Református Gimnázium dísztermében a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Pápai Csoportjának meghívására dr. Csókay András tartott előadást az egészségről, a hitről és a szeretetről.

A szakmai hivatás, helytállás elválaszthatatlan az Istenkapcsolattól, az életszentségre való hivatástól, s persze – ebből következően – a tiszta családi élet hivatásától - vallja a világhírű idegsebész, aki beszélt az igazságról, a tudományos igazságokról és lelki megtapasztalásokról.

Megosztotta a közönséggel megtérésének történetét. 1998 volt a fordulat éve – negyvenkét éves volt akkor. Egy tizenkétéves koponyasérült lány műtétje, akinek agya végzetes módon megduzzadt, csodával határos módon teljes sikerrel végződik, mert egy fiatal, „gyermekien naiv” orvostársa arra kérte a szaktekintélyt, hogy végezze el rajta a koponyalékelés opcionális műtétjét. A lány nemcsak, hogy túléli a lékelést, de az éles csontszélek nem szorítják el a hozzájuk nyomódó finom ereket, ahogy ez az esetek 80-90%-ában történni szokott (ezért opcionális a műtét, hiszen nincs több esély a túlélésre, mintha el se végzik). A következő két hétben másik két koponyasérült hal meg a kezei között. A feszültség elviselhetetlen volt a kórházban is, otthon is. Ekkor, egy esős őszi napon betért egy templomba. Imádkozni próbált, vagy legalább felidézni azt, hogyan csinálta ezt a „valamit” gyerekként. Egy idő múlva (amit alig érzékelt) azt vette észre, hogy szinte beszélget Istennel. Valami elemi erejű Krisztusélményt tapasztalt az orvos.

Dr. Csókay András előadásában beszélt a kreativitásról, az öröm keletkezéséről és a szabad akarat fontosságáról. Az idegsebész szerint kapcsolatainkban akkor érünk el sikert, ha nem meggyőzni akarjuk a másikat, hanem szeretnénk elgondolkodtatni.

- Ehhez kommunikációs kreatív ötletek kellenek, a békeszerző párbeszédek rendkívül fontosak egy-egy konfliktus megoldásában. Itt is nagyon fontos az evangélium, a hit és az imádkozás ereje. Hit nélkül nem tudunk felállni a negatív helyzetekből. Hiába vagy okos, művelt, hiába tanultunk valamit, hiába tanultam évtizedeken át, a megszerzett tudás sem volt elég ahhoz, hogy meg tudjam oldani az életem és a problémáimat. Isten nélkül nem megy.

Az idegsebész előadásában többször is hangsúlyozta az evangéliumok, az evangelizáció jelentőségét. Dr. Csókay András 1956-ban született. Műszaki, majd orvosi egyetemet végzett. 2005-ben Prima Primissima közönség-díjat kapott. Jelenleg Szombathelyen a Markusovszky Kórház idegsebész főorvosa.

Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!