Megkezdődött az érettségi időszak


2011-05-02 13:58:54  | cikk: mo  | 


Megkezdődött az érettségi időszak főképe
Épphogy csak véget ért az ünneplés, még éltek bennük a városi ballagás percei, a végzős diákok újra az iskolapadokba ültek. Hétfőn reggel a magyar nyelv és irodalom tantárggyal megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. Az intézmények szigorú biztonsági előírások mellett reggel 7 óra előtt vehették át a tételeket. Ezt követően 8 órakor kezdődött meg az írásbeli vizsga. Ezúttal a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában érdeklődtünk a tételeket és az érettségizők számát illetően.  

A Refiben összesen 99 végzős diák kezdte meg az írásbeli érettségi vizsgát. Közülük 39-en emelt szintű vizsgát tesznek valamilyen tantárgyból. A mai nap során magyar nyelv és irodalomból négy végzős diák tett emelt szintű vizsgát. A Refiben legtöbben biológia tantárgyból adnak számot tudásukról emelt szinten – tudtuk meg Kovács Pétertől, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma igazgatóhelyettesétől.   

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbelije 240 percig tartott. A szövegértési feladatlapra 60 perc, a szövegalkotási feladatlapra pedig 180 perc állt a diákok rendelkezésére. A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze – adott tájékoztatást Kovács Péter.  

Az igazgatóhelyettes a magyar szakos pedagógusokkal történő konzultációt követően elmondta, a magyar nyelv és irodalom érettségi „nehezebb, mint eddig, de egy jól felkészült diák számára megoldható.”  Kovács Pétertől megtudtuk, irodalmi háttértudás nélkül nem lehet ötösre vizsgázni, ezúttal minden az irodalomról szólt, az érvelés témája is irodalmi témához kapcsolódik. 

Az érvelést választó diákoknak Szophoklész Antigoné című drámájának egy részlete alapján kellett esszét írniuk az emberi magatartásformákról. Aki az elemzést választotta, annak Móricz Zsigmond A világ végén már szép és jó című novelláját kellett elolvasnia és értelmeznie, az összehasonlító elemzés két műve pedig Petőfi Sándor Az álom... és Csokonai Vitéz Mihály Az álom leírása volt.

Az emelt szintű magyar érettségin a diákok Kosztolányi Dezső A szegény kisgyermek panaszai című verse és az ezt parodizáló Karinthy Frigyes-féle írást elemezték, reflektáltak a 2005-ös Nagy Könyv-akció kapcsán született, a magyar lakosság olvasási szokásait elemző szövegre, és beadványt is írtak egy iskolaigazgatónak, az év diákja címre vonatkozóan. Az emelt szintű magyar érettségi feladatairól bővebben itt olvashatsz.

A magyar nyelv és irodalom írásbelivel hivatalosan is megkezdődött a tavaszi érettségi időszak, melynek írásbeli szakasza május 23-ig tart. Kedden matematika, szerdán történelem, csütörtökön és pénteken pedig az idegen nyelvekből érettségiznek a végzősök. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 2-án kezdődnek és június 8-án zárulnak, a középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 14-től 28-ig tart.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!