A munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepe


2011-05-01 21:10:24  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepe főképe
Május elseje 1889-ben a II. Internacionálé megalakulásával lett a nemzetközi munkásmozgalom ünnepe. A Munka ünnepét a kongresszuson hivatalosan is a „munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé” nyilvánították. Szintén ez az internacionálé deklarálta 1910-ben a VIII. kongresszusán a nők választójogának elérése céljából, szolidaritásból március 8-át nemzetközi nőnappá.
A hagyományokhoz híven a Magyar Szocialista Párt Pápa és Környéke Szervezete és a Szegfű Klub közösen, tízedik alkalommal rendezte meg május elsejei megemlékezését a Munkásotthonnál. Az MSZP 2002-ben egy táblát állított a hajdanán szebb napokat is látott intézmény falára, így emlékezve a munkásokra, a szakszervezetekre és a civilekre, hiszen életük szerves részét képezte a ház létezése. Kövér József, a Szegfű Klub elnöke köszöntőjében azt mondta, ismét szükség lenne arra, hogy a Munkásotthonba újra, az elődök idejében létező élet költözzön.
Ünnepi beszédet Pál Béla országgyűlési képviselő mondott. Elsőként az édesanyákat köszöntötte, majd megemlékezett Magyarország Európai Unióba történő 2004. május elsejei csatlakozásáról. Mint mondta, Magyarország számára az unión kívül nincs élet.
- Van élet, de nem olyan, amelyhez az őseink évszázadokon keresztül csatlakozni szerettek volna, ahová Magyarország gondolatilag és lelkileg is az évszázadok során tartozott, és amely ma is mintát, értékeket kínál az ország számára ahhoz, hogy erős, fejlődő ország legyen.
Az MSZP Veszprém megyei elnöke beszédében kihangsúlyozta, ma azon hősök előtt tisztelegnek, akik a szociáldemokrata hagyományokra épülve szakszervezeteket szerveztek, kiálltak a munkavállalók jogaiért, illetve azért, hogy tisztességes munkáért tisztességes bért kapjanak.
- Tisztelet tehát dr. Balla Róbertnek, aki talán a legnagyobb adományt nyújtotta és mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy 1906 és 1908 között megépült a Munkásotthon. Ma rájuk, a Munkásotthonban végzett munkára, a szakszervezetekre, a pápai munkásokra, a pápai szociáldemokratákra emlékezünk, akik mintát, értéket adtak nekünk - mondta a politikus.
Pál Béla megfogalmazása szerint, az ünnep egyben egy kicsit múltba tekintés, abból a célból, hogy mit meríthetünk belőle a jövő számára, és egyben a jelenlegi helyzet értékelése is. Ma, 2011-ben sem szólhat másról május elseje, mint a munka értékéről, a teremtő munkáról, az alkotó emberről és a dolgozó, munkásember megbecsüléséről. Pál Béla úgy véli, ma a kormány nem becsüli meg a munkásokat, érdekeiket nem helyezi előtérbe, nem segíti őket.
A megemlékezés zárásaként Gőgös Zoltán és Pál Béla országgyűlési képviselők elhelyezték a koszorút a tábla alatt.

Május 1-jén nem csak a munkások, a katolikusok is ünnepelnek, Jézus nevelőatyjára, az ácsra emlékezve. Munkás Szent József ünnepét 1955. május 1-jén rendelte el XII. Piusz pápa. Korábban a szent tiszteletének hónapja általában március volt.
Forrás: internet

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!