Tájak, álmok, hangulatok - Tóth Kálmán és Bedők János közös tárlata


2011-05-01 20:50:45  | cikk: mo  | 


Tájak, álmok, hangulatok - Tóth Kálmán és Bedők János közös tárlata főképe
Több évtizedes barátság és közös érdeklődési kör – a néprajzi hagyományok őrzése, a kézművesség oktatása, a nyári táborokban eltöltött együttes munka – fűzi őket össze. A Pápai Huszáregyesület alapító tagjaiként lassan húsz éve végzik közös katonai hagyományőrző tevékenységüket. Életútjuk sokszor eltért egymástól, de az együtt töltött programok, az azonos célok mégis kijelölték a találkozási pontokat. Egy ilyen alkalom a ma este nyílt kiállítás is, melyen a két alkotó, Bedők János és Tóth Kálmán – akik más-más területen nem ismeretlenek a pápaiak előtt – festményeken mutatják meg tehetségüket, kifejezve érzéseket, hangulatokat, egy belső világot.

A tárlat a Jókai Mór Művelődési Központ emeleti előterében kapott helyet. A megnyitóünnepségen részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás polgármester, Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője és művészetpártoló érdeklődők. A tárlat nyitórendezvényén Kovács Gyöngyi, Tóth Anna és Tóth Gergő hangulatfestő zenéje, valamint Kincses László szavalata adott útravalót a művek befogadásához. A kiállítást dr. Kovács Zoltán ajánlotta a közönség figyelmébe. Kovács Zoltán, aki nem titkoltan rokona is Tóth Kálmánnak, meleg szavakkal, némi humorral, közvetlen hangnemben köszöntötte az alkotókat. A pápai kistérség országgyűlési képviselője arról beszélt, ő ugyan nem ért oly jelentős mértékben a művészettörténethez, azt azonban érzi, hogyan hatnak ezek az alkotások. Dr. Kovács Zoltán a bemutatott festmények kifejezőerejét, tiszta, egyértelmű mondanivalóját emelte ki.

Bedők János Lovászpatonán született, 1966 óta él Pápán. Kezdetben esztergályos szakmunkásként, majd szakoktatóként dolgozott. A 80-as évektől azonban új szakmát sajátított el, szíjártó, bőrdíszművesként dolgozott egészen nyugdíjba vonulásáig. Ekkor kezdett festeni. Amatőr festői pályafutására jellemző, hogy sosem tanult festeni, autodidakta módon próbálta megvalósítani elképzeléseit a vásznon. Festményeit tekintve realista megfogalmazásban közli gondolatait. Tájképei a környező valóság egy pillanatát ragadják meg. Kedvenc technikái az olaj és az akvarell. Bedők János alkotásai több alkalommal jelentek meg a pápai amatőr művészek kiállításain és önálló tárlata volt a Munkácsy Mihály Általános Iskola kisgalériájában, ahol bőrdíszműves munkáiból is megmutathatott néhány kiemelkedő darabot.

Tóth Kálmán Pápán született, tehetségét édesapjának köszönheti, aki szintén festett. Középiskolai tanulmányait követően a Tanárképző Főiskola biológia-rajz szakán szerzett diplomát, majd 34 évig tanított a Munkácsy iskolában. Rajztagozatot vezetett, szakköröket, kiállításokat szervezett, történelmi és néprajzi táborokat vezetett. A pápai képzőművészeti életbe korán bekapcsolódott, művészetét Hénel Gusztáv, Bíró Károly, Heitler László és A. Tóth Sándor határozta meg. Képei akvarell technikával készültek, elsősorban a tájkép és az álmok világát jeleníti meg. Festményein sajátos harmóniát teremt, egyedi ecsetkezeléssel. Tóth Kálmán nemcsak ábrázolni szeretne, hanem kifejezni és láttatni olyan összefüggéseket, amelyek talán más számára nem láthatók. Olyan részleteket kiemelni, amelyekre érdemes odafigyelni. Olyan pillanatokat kiragadni, melyek örökérvényűek – vallja az alkotó.

A kiállítás május 22-ig tekinthető meg a Jókai Mór Művelődési Központ emeleti előterében.            

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!