Kicsengettek - Ballagás 2011.


2011-04-30 12:06:08  | cikk: mo  | fotó: Babos Petra, Tóth Ta  | 


Kicsengettek - Ballagás 2011. főképe
A reggeli órákban minden középfokú oktatási intézményben kicsengettek. Április 30-án 30 végzős osztály 779 diákjának szólalt meg utoljára az iskolai tanórák elejét és végét jelző csengőszó. Az oktatási intézmények színvonalas műsorokkal, megható szavakkal indították útnak az évek során felnőtté érett diákjaikat. A búcsúzás senki számára nem könnyű, az iskola padjait elhagyók most már a nagybetűs élet, a felnőtt érvényesülés útjára léptek. Új kihívások várnak rájuk, amelyekhez bőséges segítséget nyújtanak az iskolában töltött évek. Az utolsó iskolás percekre is szívesen emlékeznek majd.

Az iskolai ceremóniát a Pápán kuriózumként emlegetett nagyszabású rendezvény, a városi ballagás követte. A kígyózó sorokba rendeződött diákság hol vidáman, hol meghatottan ballagott végig a városon, kezükben színesebbnél színesebb virágcsokrokkal, oldalukon tarisznyával, melyben – a hagyományokhoz híven – mindig egy-egy emlékeztető verssor, plakett, szerencsepénz vagy éppen osztályfénykép lapul.

A központi ünnepség a korábbi években megszokott helyszínen, a szabadtéri színpadon zajlott. A ballagó diákok számára Unger Tamás alpolgármester nyújtott át útravalót.
- Az ember mérhetetlenül kicsiny eleme a világrendnek, de ez a kicsinység az embert nem akadályozhatja meg abban, hogy mérhetetlenül nagy álmai legyenek. Ma úgy nyílik meg előttetek a világ, ahogy korábban még soha nem nyílt meg. Mától kezdve kíméletlen őszinteséggel mutatja meg valódi arcait: a jókat és rosszakat, a szépeket és rútakat, a kegyeseket és kegyetleneket; és nektek felnőttként kell szembenéznetek a világ valamennyi arcával. Nem bújhattok el, nem háríthatjátok a felelősséget a szüleitekre, tanáraitokra. Ez a szembenézés óriási bölcsességet igényel: megérteni azt, hogy van, amikor változtathatunk, és van, amikor nem. Hogy olykor befolyásolhatunk, olykor nem. Hogy néha velünk együtt születnek a döntések, néha nélkülünk. […]Ha már megértettük, hogy mily’ parányi elemei vagyunk a nagyvilág működési rendjének, azt is meg tudjuk érteni, hogy egyszersmind nélkülözhetetlen elemei is vagyunk. Lehet, hogy egy távoli perspektívából láthatatlan, amit teszünk, de higgyétek el, hogy semmi sem marad észrevétlen, semmi sem tűnik el nyomtalanul abból, amit kimondunk vagy megcselekszünk.
Az alpolgármester arra bíztatta a fiatalokat, valósítsák meg álmaikat, legyenek azok nagyratörők vagy kevésbé, a lényeg, hogy a hétköznapok kötelező és nemszeretem feladatai között is, a rutin és monotónia szorításában is találjanak rá azokra az alkalmakra, amikor álmaikért cselekedhetnek. „Higgyetek a megvalósulásban: ez a hit az erő, amely mozgásban tart, amely továbblendít a kudarcnak és csüggedésnek minden pillanatán” – fogalmazott Unger Tamás. 

A végzős osztályok nevében Jabronka Richárd, a Petőfi Sándor Gimnázium diákja búcsúzott a pedagógusoktól, az iskolától. Azokról az igencsak vegyes érzelmekről beszélt, amelyek most a ballagó diákokban kavarognak.

A búcsúünnepség csúcspontja a ceremónia, melynek keretében Pápa Város Önkormányzata minden Pápán végzett diákot szimbolikusan pápai polgárrá fogad. Ennek jelképeként Baranyai Réka, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium és Cserkuti Gábor, az Acsády Ignác Szakképző Iskola és Kollégium tanulója vehette át Pápa város címerét.

A nívós műsorban a ballagó, amatőr művészek is megmutathatták tehetségüket. Az ünnepség hangulatát Cili Brigitta szavalata, Halász Brigitta és Árvai Brigitta éneke valamint Fábián Attila vezényletével a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma kórusa tette teljessé. A műsor záróprodukciójaként a Csík Zenekar Most múlik pontosan c. feldolgozására a JMK Vadvirág Néptáncegyüttes táncát láthatta a közönség. A városi ballagás a Szózat hangjaival zárult.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!