Személyes emlék - társadalmi érték, avagy a múlt és a jelen összekötése, ami a jövő felé mutat


2011-04-29 21:27:53  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Személyes emlék - társadalmi érték, avagy a múlt és a jelen összekötése, ami a jövő felé mutat főképe
A Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltárában személyi eredetű hagyatékokból nyílt ma délután kiállítás. A megnyitóünnepségen részt vett dr. Hermann István önkormányzati képviselő és Malomsok polgármestere, Barcznáné Majsa Klára is. A kiállítást dr. Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg. Mint mondta, ezzel a kiállítással is az időt kezdjük el boncolni, s közben azzal szembesülünk, hogy ami eddig természetesnek tűnt vagy elmentünk mellette, most kiderül, hogy érdekes és fontos. A kiállítás egyik szépsége a személyes motívum, ugyanis mindenkinek van otthon sok aprósága, ami egy valamikori élményt, eseményt jelenít meg. A polgármester úgy fogalmazott, a nagy türelmetlenség idején, amikor az újra akarunk figyelni, sokszor elveszítjük a régi emlékét.
- A dolog azzal kezdődik, hogy amit kapunk, azt mindet el kell rakni, és amikor majd eljön az idő, öt év múlva, vagy tíz év múlva, akkor osztályozzuk azokat. Talán még egy dolgot üzen ez a kiállítás, azt, hogy őrizzük meg apróságainkat és tudjuk, hogy ami nekünk fontos, egyszer mindenkinek fontos lesz. Akkor majd hozzuk be a levéltárba, hogy ilyen kiállításokat tudjanak majd rendezni belőle - mondta megnyitóbeszédében dr. Áldozó Tamás. A múlt és a jelen összekötése, ami a jövő felé mutat - így összegezte a kiállítást Somfai Balázs levéltáros.
- A mai életből vett emlékek, a közvetlen elődnemzedékek világát mutatja be ez a kiállítás személyes, egyéni vagy hivatásbeli irathagyatékok, családi levéltárak és házi gyűjtemények értékes darabjai által - fogalmazott a levéltáros.
Az első tárlóban 1956 tavaszáról plakát és fénykép, az akkori művészeti élet, a városban működő Pápai Pedagógus Színjátszók eredményeit bemutató dokumentumok kaptak helyet. Mellette az 1928-ban megalakult Kárpát Dalkör amatőr zenei együttes magmaradt dokumentumai találhatóak, Somfainé Pados Mária nyugalmazott tanárnő gyűjtőmunkájának köszönhetően. A város egyik legzöldebb része, a Tókert is külön tárlót érdemelt a kiállításon Nagy István tókerti lakos jóvoltából. A város településrészének kialakulása külön fejezet, melyben múlhatatlan érdemeket szerzett egy civil szervezet, a Pápai Tisztviselő-kertváros Egyesület. A tárlóban az egyesület 1920-tól 1932-ig vezetett jegyzőkönyve látható.
A hagyatékok közt különös megbecsülés illeti a családi és személyi hagyatékokat. Dr. Csarmasz Ferenc, Pápa város egykori tiszti ügyészének 1922-es ügyvédi oklevele, illetve édesanyjának, Bottyán Idának monogramos pecsétnyomója, valamint a számára 1979-ben kiállított hivatalos tanúsítvány - arról, hogy megjárta a szárazföldi Európa legnyugatibb pontját, a Cabo da Rocat Lisszabon mellett - egy tárlóban várja az érdeklődőket. Okiratok, hivatalos okmányok kísérik végig az ember életét. Példaképpen egy tárlóban Hamuth János pápai polgármester (1933-1944) keresztelési és halotti anyakönyvi kivonata, korábbi ungvári rendőri szolgálatának bizonyítványa, a pápai rendőri pálya kezdetét dokumentáló távirat hiteles másolata, a nyugdíjba vonulását elrendelő véghatározat illetve 1939-es arcképe került kiállításra. Ezek után a 2008-ban fiatalon elhunyt pápai heraldikus, Mógor Tamás szakmai hagyatéka, szellemi alkotóműhelyének bemutatása kapott helyet. Kapossy Lucián református főiskolai tanár hagyatéka, báli táncrendek és egy emlékkönyv, egy 1897/98-as tanári naptár és benne a „Kalkuluskönyv” című rész Kapossy Lucián tanári pályájának világát varázsolta egy másik tárlóba. Igazi érdekessége a tárlóknak Balázs László tanár úr átengedett gyűjteménye, melyben egyebek közt megőrződött egy Esterházy-levél is 1767-ből. Emellett megemlítendő a páratlanul gazdag Kluge-iartanyag, amelyben a családba beházasodott Karcsay Béla ezredes hagyatékában Pápán elhangzott ünnepi beszédek,politikai töltetű feljegyzések, sőt a Teleki Pál miniszterhez intézett 37 oldalas emlékirata is megtalálható 1939-ből. Az egykori hírlapíró, Horváth Elek ajándékaként újságcikkgyűjtemény került ma kiállításra, mely nagyszerű várostörténeti, közéleti írásokat tartalmaz. A kiállítás egyik különlegessége a neves pápai fazekas-famíliába tartozó, Kreizer József vándorkönyve, melyet 1863 és 1869 között vezetett és melyben több családtörténetre illetve vállalkozástörténetre vonatkozó adatot rögzített. A könyv várostörténeti nóvuma Fördős György polgármester aláírása 1865-ből. Alatta található Alexay Zoltán egykori biztosítási ügynök foglalkozásával járó levélmásolati könyve, melynek betűsoros tárgymutatóját az általa ismert népdalok és magyar nóták betűrendbe szedett jegyzetelésére használta. A háború után elfogyott körülötte a levegő, de az életkedvét valahogy ezzel is őrizte és erősítette ez a különleges ember. Az utóbbi negyedszázad társadalmi változásait szemléletesen mutatja az egyesületi élet megújulása, a Malomsoki Baráti Kör és a dákai Szülőföld Baráti Kör dokumentumai is ezt bizonyítják több tárlóban is.
A kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet az efféle írásos emlékek jelentőségére, hiszen a múlt emlékeinek megbecsülése a jövő nemzedékének okulását segíti és igazi nemzeti érdekeket szolgál. A kiállítás rendezői szívesen várják látogatóikat, különösen az iskoláscsoportokat és készségesen fogadják a felajánlott vagy akár csak bemutatott irathagyatékokat.
A kiállítás szeptember végéig lesz látogatható.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!