„Szem megnézte, szűv megszerette” - 15 éves a Bakonyalja Népművészeti Egyesület


2011-04-29 20:27:21  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Szem megnézte, szűv megszerette” - 15 éves a Bakonyalja Népművészeti Egyesület főképe
A Bakonyalja Népművészeti Egyesület 1995-ben alakult. Céljai között szerepel, hogy a Pápa városában és környékén élő népművészeket összefogja. További célja a népművészet és kézművesség hagyományainak, szellemi értékeinek és technikai tapasztalatainak felelevenítése, az igényes alkotásra nevelés az egyesület által képviselt különböző népművészeti és iparművészeti ágakban.
Ma délután a Somogyi József Galériában nyílt kiállítás a 15 éves Bakonyalja Népművészeti Egyesület tagjainak szemet gyönyörködtető munkáiból.
A tárlatmegnyitón elsőként Veszpréminé Turstsányi Valéria, a Jókai Mór Művelődési Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket.
Mint mondta, a Bakonyalja Népművészeti Egyesület a város és vonzáskörzete meghatározó szervezeteként részt vállal a civil szféra kezdeményezésein: a tagok kézműves foglalkozásokat vezetnek, ahol a résztvevők átélhetik a kreatív alkotás örömét is, valamint a környék népművészeti hagyományaival is megismerkedhetnek.
Győry Endréné, az egyesület tiszteletbeli elnöke megnyitóbeszédében elmondta, hogy 1960-ban országszerte, így tehát városunkban is sorra alakultak a népi kultúrát újra felfedező, hagyományőrző csoportok és szakkörök. Mivel Pápán nagy volt az érdeklődés, ezért a Jókai Mór Művelődési Központ felkarolta ezt a törekvést. A városban működtek hímző, fonó, bélyeggyűjtő, fotó és fazekas szakkörök is. Ezek a szakkörök adták az alapját a később megalakuló, a kézműveseket összefogó, szakmailag egymást segítő egyesületeknek. Az egyesület elnöke Lőrincz Péter, aki ezt a tisztséget az egyesület alakulása óta betölti.
A tiszteletbeli elnök végül mind a 17 kiállítót bemutatta, s mondott róluk pár kedves gondolatot.
A megnyitóünnepségen közreműködött a Kastély Banda citera együttes.
A tárlat május 29-ig tekinthető meg a galéria nyitvatartási idejében.

A kiállítók:
Bakó Ildikó: tojásfestő, népi iparművész
Benedekné Gosztonyi Hajnalka: szalma-,gyékény-,csuhéfonó
Csiszár Gyula: kovács, népi iparművész
Győry Endréné: hímző
Győry Eszter: hímző, mézeskalács készítő
Józsa Sándorné: csuhéfonó, babakészítő
Kovácsné Józsa Henrietta: foltvarró
Kukor Péter: fazekas
Lőrincz Péter: kéziszövő
Nyulasi József: népi fafaragó
Pásztor Károly: népi fafaragó
Reidmár Linda: fazekas
Szabó Karola: szalmafonó
Szőllősi Krisztina: gyöngyékszer készítő
Takács Tünde: kéziszövő
Varga Edéné: hímző
Váczyné Agg Rita: bőrműves

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!