Szülőnek lenni vagy szülővé válni?


2011-04-27 18:40:20  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Szülőnek lenni vagy szülővé válni? főképe
Soós Attila, a Nyitott Szemmel magazin főszerkesztője a Nyitott Szemmel Klub soron következő összejövetelén a szülővé válás nehézségeiről, problémáiról tartott előadást a Pedagógus Művelődési Házban. Az előadássorozat során többször is kihangsúlyozták már az előadók, hogy mennyire fontos a nevelés során az első három év gyermekeink életében. Erre az alaptézisre épült a főszerkesztő előadása is. Soós Attila maga is gyakorló szülő, így saját gyermekneveléssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a jelenlévő szülőkkel, nagyszülőkkel. Mint mondta, már kisgyermekkorban kell elkezdeni a döntés és következmény kapcsolatának megtanítását gyermekeinknél valamint kiemelte, a következetesség a fegyelmezés során elengedhetetlen.
- Az első három évben a legfontosabb, hogy komolyan vegye a szülő a következményekkel való nevelést. Miért? Mert, ha éreztetjük és megtanítjuk gyermekeinknek azt, hogy döntéseik következményekkel járnak, akkor felnőtt korukban majd könnyebben tudják megoldani a komolyabb problémákat is.
Soós Attila a szülői pozitív és negatív tulajdonságokat a résztvevőkkel közösen járta végig az előadás során. Kiemelte, a szülő-gyerek konfliktusharcok során a szülőnek egyetlen csatát sem szabad veszítenie, bár nehéz a feladat, hiszen sok szülőnél a normális szülői figyelem majomszeretettel párosul.
- Hagyj időt magadnak a jó döntéshez! Vannak helyzetek, amikor át kell gondolni a választ, nem mindig a rögtön rávágott nem vagy igen a helyes döntés – mondta a szakember, majd állítását személyes példákkal támasztotta alá.
A főszerkesztő szerint erőt próbáló feladat indulataink kordában tartása a gyermeknevelésben, bár nyilván más minden ember életében az élethelyzet és a körülmény.
Május 10-én Világnézet-Istenhit-Jövőkép címmel tart előadást a főszerkesztő.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!