Az áramszolgáltatás évszázada Pápán - könyvbemutató


2011-04-26 21:58:05  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Az áramszolgáltatás évszázada Pápán - könyvbemutató főképe
A pápai Jókai Mór Városi Könyvtár és a Magyar Elektronikai Egyesület Pápai Területi Szervezete ma délután Az áramszolgáltatás évszázada Pápán című könyv bemutatójára invitálta az érdeklődőket. Köszöntőjében dr. Hermann István könyvtárigazgató elmondta, hogy 3 évvel ezelőtt Veszprémben megjelent egy könyv: Veszprém áramszolgáltatásának története címmel. Elsősorban ez inspirálta a Jókai Mór Városi Könyvtárat, hogy kiadjon Pápáról is egy hasonló kötetet.
A 413 oldalas vaskos művet Molnár Lajos, Egyházi Viktor, Elekes Lajos, Nagy Lajos és Nagy Lajosné történeti fejezeteiből állították össze, a benne található illusztrációkat pedig Molnár Lajos festő-grafikusművész készítette. A 10 fejezetből álló könyv első részét Molnár Lajos írta, aki 1959-től 43 évig dolgozott az áramszolgáltatásban. E fejezet a levéltárakban felkutatott dokumentumok felhasználásával az áramszolgáltatás megvalósulásának előzményeit, majd helyi történetét tárja az olvasó elé. A második fejezet írója Egyházi Viktor, aki a megszűnt Pápai Üzemigazgatóság főmérnöke volt, közel négy évtizedig az áramszolgáltatónál dolgozott, s az 1970-es évektől 2010-ig foglalja össze a pápai áramszolgáltatás történetét.
Ezt követően Nagy Lajos, a megszűnt Pápai Üzemigazgatóság Hálózatszerelési osztályvezetője a villamos hálózatszerelési technológiák fejlődéséről ír, valamint a pápai villamos hálózatszerelést végző szervezetek történetét meséli el napjainkig.
Az ötödik fejezetben Elekes Lajos, az Acsády Ignác Szakképző Iskola nyugalmazott szaktanára nemcsak a pápai villamos szakképzést érinti, hanem az iskolai szakképzésen túlmenően a felnőtt szakképzést, a pápai iparoktatás első lépeseit, valamint az első pápai elektrotechnikust is bemutatja.
Szó esik még a villamos szakma gyakorlati képzéséről, a tanulólétszámokról és a kiváló tanulókról is. A hatodik részben Nagy Lajosné, a Pápai Üzemigazgatóság főkönyvelője ír a pápai áramszolgáltatást biztosító személyzetről és szakmai tevékenységükről.
A kilencedik fejezetben a visszaemlékezéseket, míg a tízedikben humoros anekdotákat olvashatunk Humor az áramkörben címmel.
A könyv végén képeket láthatunk, majd magyar, angol és német nyelvű összefoglalóval zárul a hiánypótló kötet.
- 2009-ben dr. Hermann István keresett meg azzal az elképzeléssel, hogy Pápa áramszolgáltatásáról írjunk, melynek kiadását majd a városi könyvtár patronálna. 1985-ben már írtam egy rövid üzemtörténeti pályamunkát, most viszont egy sokkal részletesebb történetet szedtünk össze több társammal együtt az 1893-as évektől egészen napjainkig - mondta Molnár Lajos szerző.
A könyv egyes szemelvényeit a Pápai Jókai Kör Irodalmi Önképzőköre Bódi Lászlóné vezetésével mutatta be. Az alkalmon lehetőség nyílt a kötet kedvezményes megvásárlásra is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!