Szükség van-e a versre?- Puskásné Tófeji Valéria a Szegfű Klubban


2011-04-23 07:13:13  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Szükség van-e a versre?- Puskásné Tófeji Valéria a Szegfű Klubban főképe
Puskásné Tófeji Valéria volt tegnap a Pápai Szegfű Klub vendége a Pedagógus Művelődési Házban. Puskásné Tófeji Valéria már többször is szerepelt írásaival a klub rendezvényein, ezúttal a költő és író egy rövid megemlékezést tartott a költészet napja alkalmából.
- Ezen a napon minden költőre emlékezünk, mert ők azok, akik anyanyelvünk legszebb kifejezéseivel helyettünk fogalmazzák meg, amit mindannyian el szeretnénk mondani. Vizsgáljuk meg, mi is a költészet? Talán isteni kegyben álló művészet? A múzsák közül sokan vigyáztak rá. Az a kérdés is felmerül ennek kapcsán, hogy ki a költő? Isteni küldetésű jövendőmondó, a társadalom lelkiismerete, a csendesek szókimondója, hétköznapi ember vagy mindez együtt véve? Ebben a törékeny, békétlen békében, amelyben élünk újabb kérdés merül fel: szükség van-e a versre? - fogalmazott a költő.
A megindító gondolatok után a fél évvel ezelőtt megjelent, legújabb verseskötetéből, az Időkertészből olvasott fel néhány verset és több egyperces novellát. Előadása során elsősorban az életét meghatározó helyszíneket mutatta be, így azokon keresztül a hallgatóság pillanatnyi betekintést nyerhetett a költő életébe is: szülőföldjéről, Tófejről és Pápáról, a helyről, ahol 40 évig tanított valamint a felejthetetlen révfülöpi nyaralásokról szóltak az írások. Mint mondta, belőle nem folynak, hanem születnek a versek. Ha ihletet kap versírásra, akkor nagyon sokáig ír egy verset, mert sokáig hagyja érni magában a művet, többször is kijavítgatja, szebb kifejezésekkel alakítgatja. Saját bevallása szerint, kétféle dolog inspirálja: ha feladatot kap és ha egy különösen erőteljes érzés hat rá.
Puskásné Tófeji Valériától eddig 14 verseskötet jelent meg, melyek között eddig két könyv is a szülőföld témakörét dolgozta fel. A sorozat most újabb elemmel bővül ki, hiszen már a nyomdában van Gondolatlánc című új kötete.
– Ebben nemcsak a szülőföldemhez íródott köszönetek és emlékek vannak benne, hanem olyan történetek is, amelyek annak kapcsán az életemben megtörténtek velem. Úgyhogy a prózás kötetben táncolnak a gondolataim a múltból a jelenbe.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!