MSZP: 30 százalékos támogatottságú Fidesz újabb fűnyíróelvű megszorításra készül


2011-04-22 14:51:26  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


MSZP: 30 százalékos támogatottságú Fidesz újabb fűnyíróelvű megszorításra készül főképe
Dr. Nemény Andrással, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőjével, az MSZP Vas megyei elnökével közösen tartott tegnap sajtótájékoztatót Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő. Dr. Nemény András elsőként a MSZP programsorozatáról, a részországgyűlésekről és a kitelepülésekről számolt be. A politikus eddig Kazincbarcikán, Szegeden és Győrben vett részt részországgyűléseken. A legutóbbi Budapesten volt az új alkotmány elfogadásának napján.
- Kazincbarcikán a társadalmi egyenlőtlenségekről beszélgettünk, hiszen ott tényleg látszik, hogy mit jelent a közmunkaprogram megváltoztatása: az alapellátás szűnik meg, ha nem dolgoznak, azt a forrást saját élelmezésükre fordították eddig az ott élő emberek.
Szombathely képviselője szerint a Fidesz eddig megvalósított programja a rossz érdekérvényesítő képességű embereket sújtja és a minimálbéren élők a legnagyobb vesztesei az új rendszernek. Nem lesz jó az oktatásban az a változtatás sem, ha 18-ról 16 évesre kerül le a tankötelezettség korhatára, hiszen képzetlen munkaerő fog bekerülni a piacra, akik nem tudnak elhelyezkedni. Ha pedig munkanélküliek lesznek, akkor a következő csapásként szembesülhetnek a legutóbbi kormánydöntéssel, mely a munkanélküli segély lecsökkentését szabályozta 270 napról 90 napra, amely egyedülálló Európában - véli a szakember.
Szegeden az önkormányzati rendszer átalakításáról volt szó. Dr. Nemény András kihangsúlyozta, az alkotmányból kikerült az önkormányzáshoz való jog, melynek üzenetértéke van.
- Félünk és félő, hogy a központi, centralizált Fidesz-vezérelv a saját terminológiáját ráerőlteti az országra és az önkormányzatokra is, ami azt jelenti, hogy az önkormányzás, mint olyan, az emberek tevékeny részvétele szűnik meg és csökkeni fog, főleg, ha a források is csökkenek - utalt az iparűzési adó állami bevételkénti besorolására.  Nagyon negatív visszhangja van az indoklás nélküli elbocsájtásoknak a köztisztviselők esetében, amit alkotmányellenesnek nyilvánított az Alkotmánybíróság. Azóta már több embert távolítottak el így, kérdés, hogy ha egy alkotmányellenes döntés következtében lettek eltávolítva, hogyan tudnak jogorvoslathoz jutni.
Győrben a gazdaság témakörében az egykulcsos adórendszerről, a válságadóról, az élelmiszer és az üzemanyag árak növekedéséről szólt a részországgyűlés.
Dr. Nemény András végül az alkotmányozásról beszélt. Mint mondta, a kormány az alkotmányozás alapfeltételeit nem tartotta be, ezért nem vett részt az MSZP a folyamatban. A politikus úgy véli, az új alkotmány nem más, csak egy hatalomtechnikai kérdés, egy ember hatalmának a beágyazása, minél hosszabb időre történő bebiztosítása.
- Összességében egy zavaros, ellentmondásos, poros, avítt, történelmi időkbe visszanyúló, szirupos mázzal leöntött, szakmailag átgondolatlan alkotmányt hozott a Fidesz. Ebben a pillanatban mi nem tudunk mást tenni, mint hogy megígérjük, visszaállítjuk a korábbi alkotmányt, ahogy lehetőségünk lesz rá. Konszenzussal szeretnénk megváltoztatni egy modern, európai alkotmánnyá, amely a magyar értékeket is tartalmazza.
Gőgös Zoltán az MSZP Hallasd a hangod című aláírásgyűjtő programjáról számolt be. Az aláírásgyűjtés célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a kormány által a magántulajdon, a demokrácia és a jogállam ellen intézett támadásokra. Mint mondta, ők annak idején időben szóltak az adótörvényről, de akkor még választási lendületben voltak az emberek és nagyon bíztak az új hatalomban, az igazság azonban kiderült februárban.
Az országgyűlési képviselő szerint a konvergencia program olyan pontokat tartalmaz, amely ugyannak a rétegnek hoz újabb megszorításokat, amely azt már egyszer megszenvedte. A Fidesz, amely jelenleg 30 százalékos támogatottsággal bír, újabb fűnyíró elvű megszorításra készül.
Dr. Áldozó Tamás polgármester a gazdasági programban szereplő munkahelyteremtéssel kapcsolatban a múlt héten, sajtótájékoztatón tett kijelentése szerint az ellenzék semmilyen ötlettel nem állt elő a témával kapcsolatban. Erre reagált a képviselő.
- Arra szeretném felhívni a polgármester úr figyelmét, hogy a miniszterelnöke 1 millió munkahelyet ígért. Mi nem mondtunk ennyit Pápán, amely a városra vetítve 3300 főt jelent. Nem azt mondjuk, hogy a turizmussal nem értünk egyet. A gazdasági programtervezettel kapcsolatban az a meglátásunk, hogy azok a fajta beruházások, amelyek az országra jellemző fejlődésbe kapcsolódhattak volna be, mint például járműipar, nagyobb lehetőséget biztosítottak volna. Visszakérdezek: a polgármester az Audit megkereste már például? Én is hoztam ide befektetőket, akik elhaltak szép csendesen, ki tudja miért. Azt gondolom, hogy az a fajta nyitottság hiányzik, amellyel Komárom, Kecskemét és Hatvan rendelkezik.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!