Hamarosan folytatódnak a régészeti ásatások


2011-04-20 14:59:06  | cikk: mo  | 


Hamarosan folytatódnak a régészeti ásatások főképe
Számos olyan leletre bukkantak a régészek a tavaly megkezdett Fő téri ásatások során, melyek a korábban tervezett közműfektetések áttervezését vonta maga után – jelentette be Áldozó Tamás ma délelőtti sajtótájékoztatóján. A polgármester arról is tájékoztatott, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársaival történő tárgyalásokat követően megállapodás született a régészeti ásatások korábbi ütemtervét és a Fő tér rekonstrukciós munkálatainak folytatását illetően. 
A további régészeti feltárások ütemét és mértékét meghatározza, hogy a Fő teret milyen műszaki tartalommal kívánja a város megépíteni – fogalmazott Pápa polgármestere. 
- A tervezővel egyetértésben elfogadtuk azt, hogy a részleteiben már előkerült, középkori temetőkerítést teljes egészében fel fogjuk tárni és a majdani burkolatban be fogjuk mutatni. Ez azt jelenti, hogy a műjégpálya területét akkora méretűre terveztetjük át, hogy ezt a temetőfalat már ne érintse.
A felek abban is megállapodtak, hogy a további régészeti feltárások már csak a műjégpálya területét és a középkori templomfal vélelmezett nyomvonalát fogják érinteni. A vonalas közművek fektetésénél régészeti felügyelő fogja dokumentálni az esetlegesen előkerülő leleteket. A tárgyalások alkalmával megegyeztek abban is, hogy a középkori temetőben feltárt emberi maradványok elszállítását nem tartják szükségesnek, hiszen sem a közműépítés, sem más építési beruházás alsó szintjei nem érintik azokat a rétegeket, ahol további emberi maradványok találhatóak  – tette hozzá Áldozó Tamás. 
A sajtótájékoztatón elhangzott az is, a városvezetés felkérte a Veszprém Megyei Múzeum szakembereit a tavaly megkezdett ásatások mielőbbi befejezésére. 

Áldozó Tamás arról is beszámolt, a Nagytemplom és a Várkastély közötti területen jól halad a munka, a fákat kivágták, a közművek cseréje megtörtént. A polgármester leszögezte: a kivágott fákat többszörösen pótolni fogják a Fő téren. 

A következő ütemben zajló régészeti feltárások, közműépítési munkálatok és a későbbiekben az új burkolathoz történő előkészítés következményeként várható a Fő tér forgalmának korlátozása, majd az átmenő forgalom megszüntetése.      
- Ezt a helyzetet csak akkor szeretnénk előidézni, amikor már feltétlenül szükséges. Ameddig lehet, a Fő tér jelenlegi közlekedési rendjét szeretnénk megtartani. Természetesen az üzletek ellátását, a lakók bejárást, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést biztosítani kell és készen kell állni arra is, hogy a mentő, tűzoltó akadály nélkül be tudjon hajtani. A kivitelező egy soklépcsős modellt készített ezekre az esetekre. Minderre maximálisan felkészültünk – jentette ki Pápa polgármestere. 

Áldozó Tamás érdeklődésünkre elmondta, a 2011. évi városi ballagás útvonala nem tér el a korábbi években megszokottól. A polgármester kijelentette azt is, a ballagás rendezői biztosítják, hogy a jelenlegi körülmények senkire ne jelentsenek veszélyt, a rendezvény felügyelői mindenki ellátnak a megfelelő információkkal.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!