Isonzótól Doberdóig


2011-04-18 21:48:53  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Isonzótól Doberdóig főképe
A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskola és a Rákóczi Szövetség Pápai Helyi Szervezete ma délután tartotta soron következő összejövetelét, melyen Kovács Péter történelem-földrajz szakos tanár, megbízott igazgató tartott előadást az első világháborús olasz frontról.
Az előadó Isonzó és Doberdó csatahelyszíneit, fekvését és a csapatok parancsnokait, vezéreit mutatta be a jelenlevőknek.
- Isonzó Olaszország és Szlovénia területén helyezkedik el. Az első világháború idején, amikor is Olaszország hadat üzent az Osztrák-Magyar Monarchiának, 1915 és 1917 között hatalmas csaták zajlottak itt, szám szerint tizenkettő. A Júlia-Alpok és az Isonzó folyó volt a támadás egyik fő célpontja. Erre a területre zömmel magyarországi származású ezredeket küldtek ki, a harcosok Temesvár környékéről származtak. 1915 májusától a hetedik hadtest harcolt itt, annak is két hadosztálya, a 17. Császári és Királyi Gyaloghadosztály és 20. Honvéd Gyalog Hadosztály - mesélte Kovács Péter.
- Doberdót nem véletlenül nevezik a magyar kálváriának, hisz Mohács mellett itt szenvedtük a legnagyobb veszteséget. Ez egy pár száz méteren fekvő dolomit fennsík, teljesen kopár, az Isonzó keleti partjánál emelkedik. A magyar alakulatok a hatodik isonzói csatában voltak kénytelenek feladni a harcot, a doberdói fennsíkon. Az isonzói csaták során 1.100.000 olasz katona tűnt el, halt meg, illetve sebesült meg, az Osztrák-Magyar Monarchia vesztesége kb. 500.000 katona volt - tette hozzá az előadó.
A színvonalas, fényképes vetítéssel egybekötött előadás végén a Doberdó népdallal búcsúzott Kovács Péter a hallgatóktól.
A Rákóczi Szövetség Pápai Helyi Szervezete nyáron pár napos kirándulást tesz majd Isonzó-Doberdó környékére.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!