Passiójáték másképp


2011-04-18 18:12:12  | cikk: mo  | 


Passiójáték másképp főképe
Mozgássérült és ép fiatalok közösen mutatták be Jézus Krisztus szenvedéstörténetét a Mevisz-Bárka, vagyis a Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség Bárka szakcsoportja szervezésében ma délután. A passiójátékot 2003 óta évről-évre megrendezi a mintegy 18 fiatalból álló csoport, országjáró körútjukat mindig a húsvét előtti nagyhétre időzítik. 
A mára már hagyományosnak számító „Mozgássérült passiót”, minden évben más-más megyében mutatják be a Mevisz-Bárka tagjai. 2011-ben Veszprém megyét választották a fiatalok, a passiójáték Ajkán debütált. A mai előadást követően, – melynek az evangélikus templom adott otthont – a Bibliai történetet e hét végéig még 5 településen mutatják be: Takácsiban, Nagyalásonyban, Marcaltőn, Nagysimonyiban és végül Budapesten, Zuglóban.

Az előadás két motorja Rosta Izabella, a Mevisz egyik segítője és Barka Beatrix, a szövetség irodavezetője. Ők dolgozták ki az idei bemutató részleteit, a passiójáték szövegkönyve februárra állt össze. A szervezők elmondták, a szereplők húsvét előtt pár héttel gyűlnek először össze, ekkor kiosztják a szerepeket, és elkezdenek próbálni. A virágvasárnapot megelőző pénteken közösen utaznak a helyszínre, ahol további egy-két napig készülnek, majd virágvasárnaptól kezdve naponta egy – néha két – előadáson mutatják be a történetet.

Rosta Izabella kérdésünkre elmondta, a Mevisz 1988-ban azzal a céllal alakult, hogy az evangélikus ifjúsági munka újraélesztésében részt vegyen. Működését elsősorban az önkéntes fiatalok munkájára építi, akik a tagjai és szimpatizánsai közül kerülnek ki. A passiójáték célja pedig nem más, minthogy segítse a sérült emberek beilleszkedését a társadalomba és az egyház közösségeibe. A bemutató azt igazolja, hogy ők is élhetnek teljes értékű életet, ugyanúgy meg tudják tanulni a szöveget, el tudják játszani Jézus szenvedéstörténetét, mind ép embertársaink – fogalmazott Rosta Izabella.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!