Gyurátz-ünnep 2011. - 10 éves a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola


2011-04-17 20:34:20  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Gyurátz-ünnep 2011. - 10 éves a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola főképe
Az idén ünnepli a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola fennállásának 10. évfordulóját. A névadó püspök születési évfordulójához, április 27-hez legközelebb eső vasárnap ünnepi istentisztelet, az ezt megelőző péntek pedig az iskolai gyermeknap jegyében telik. Így történet ez pénteken is, amikor Gyurátz-napot tartottak az iskolában, melynek során szavaló- és különböző sportversenyek várták a diákokat.
Ma délután a Gyurátz-ünnep az iskolazászló bevonulásával kezdődött a templomban, majd Ittzés János püspök igehirdetésével folytatódott.
Szücs Gábor igazgató köszöntőjében kiemelte: hiszi, hogy a tíz év alatt felépített lelki ház elég erős ahhoz, hogy további évek próbáit is kiállja.
- „Mint a búvár a hullámok alól igazgyöngyöt, az emlékezet a múlt idők tengeréből üdvös tanulságokat hoz fel, melyek a jelent gazdagítják, s útmutatók az óhajtott szebb jövőhöz”. Mondta egykor Gyurátz Ferenc, s mi is e gondolatok jegyében tartjuk meg minden évben a Gyurátz-napot. Milyen igazgyöngyöket is tudunk felhozni a tíz évből? E jubileumi alkalomra megjelent egy évkönyv, amely az intézmény öt éves munkáját öleli fel. Úgy gondolom, hogy ebben minden fejezet egy-egy igazgyöngy. A legszebb gyöngyöt azonban az osztályfényképek és névsorok jelképezik, mert aki azokra ránéz, az láthatja csak az igazgyöngyöket - hangsúlyozta az iskola igazgatója.
Ezt követően a tanulók gondosan összeállított zenés-verses műsorát láthatták a jelenlevők, majd a tíz éves iskolát köszöntötték a megjelentek.
Elsőként dr. Áldozó Tamás polgármester szólt, aki elmondta, hogy az evangélikus közösség tíz éve a legnagyobb és legszebb feladatot vállalta, az iskolaépítést. Nagy kihívás volt ez, és mára már egy nagy létszámú közösséget alkotnak a gyülekezettel együtt.
Hajdó Ákos, a Magyarországi Evangélikus Egyház Oktatási Osztályának vezetője is köszöntötte a szép számban megjelent ünneplőket.
- A kezdet, az indulás, valami új megteremtése, az alapok lerakása, a kibontakoztatás útja a legnehezebb, legküzdelmesebb. Ennek a kitaposatlan, járatlan útnak a felvállalása tiszteletre méltó, nagy feladat. 2001 szeptemberében kezdődhetett meg a tanítás egy maroknyi gyermekkel, az idei tanévben pedig már a második végzős osztály ballag. Mára a fejlődés nemcsak az osztályok számában, hanem a gyermeklétszámban is megmutatkozik - mondta el Hajdó Ákos.
- Végül Móra Ferencet idézte: „Szeresd a gyereket.” Ez a szeretet különös tartalommal bír. A szeretet erőforrás, ami az itt dolgozóknak hitet ad, e nélkül nincs pedagógia. Egy kis iskolában, mint a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskolában, az eredmények eléréséhez nem elég az igyekezet, szükséges az alkotó légkör, a színvonalas munka. Úgy gondolom, az első pillanattól ez jellemezte ezt az iskolát - tette hozzá a vezető.
Kovács Dániel református lelkész, tanár, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának igazgatója a református gyülekezet nevében köszöntötte a gyülekezet tagjait.
A Pápai Evangélikus Egyházközség és presbitériuma nevében Venczel Csaba felügyelő szólt az ünneplőkhöz:
- Az elmúlt tíz esztendőben nem múlt el tanév, melyben ne állította volna újabb kihívás elé intézményünket és gyülekezetünket az Úr, de ugyanakkor minden tanévben százszorosan viszonozta erőfeszítéseinket a gyerekek szellemi és lelki gyarapodása.
Polgárdi Sándor esperes reményeit fogalmazta meg az ünnepi órában.
- Hiszem, hogy a jövőben is elmélyült, igényes munka folyik majd iskolánkban. Hangzik majd az ige a templomban, hittanórán és a lélek munkálkodik majd közöttünk. Az egymásra történő odafigyelés kapcsán még inkább meg tudjuk látni a keresztyén testvért a másikban, mivel Isten gyermekei, Jézus tanítványai vagyunk - hangsúlyozta az esperes.
A kedves köszöntő szavak után következett az elsős tanulók jelvényeinek feltűzése, majd a tanulók megáldása. Szűcs Gábor a Gyurátz-napi könyvjutalmakat és a Bráder-díjat adta át annak a nyolcadik osztályos tanulónak, aki kiemelkedő tanulmányi és közösségi munkát végzett.
Az ünnepély végén Ittzés János, Polgárdi Sándor, Venczel Csaba és Szücs Gábor, valamint két nyolcadikos tanuló megkoszorúzták a templom udvarában álló Gyurátz-szobrot.
A jeles ünnepnap Ittzés János püspök áldásával és a Himnusz hangjaival zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!