Megyei Vadász Nap 2011.


2011-04-17 19:49:09  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Megyei Vadász Nap 2011. főképe
A XV. Agrárexpo harmadik napja a hagyományoknak megfelelően a vadászokról szólt. A Megyei Vadász Nap nyitóprogramján, a rendezvények első elemeként Hubertus mise kezdődött dr. Mail József apát-plébános celebrálása mellett. Az apát úr a rövid szertartás előtt elmondta, a Nagytemplomból érkezett, ahol már megáldották a barkákat, hiszen virágvasárnap van ma.
Hubertus, a vadászok védőszentje 658 körül született, és szenvedélyes vadász volt. A legenda szerint egy novemberi estén, egy látomás hatására kolostorba vonult, és hátralévő életét papként élte le - mondta az apát a misén. A mise után köszöntőkkel folytatódott a program.
Elsőként Papp Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Területi Szervezete elnöke köszöntötte a megjelenteket.
- Mialatt az apát úr a mise celebrálása közben hosszú évszázadokra visszanyúlóan emlékezett meg Szent Hubertusról, én is visszaemlékeztem, hiszen a zászlónkra tekintettem, amely egyidős az Agrárexpoval, azaz 15 éves. Az elmúlt 15 év jó irányt mutatott és érdemes volt ezen az úton végigmennünk, hiszen mára elfogadott minket a város, a közösség és talán már várják, hogy részt vegyünk az Agrárexpo rendezvénysorozatán - mondta Papp Gyula.
A város nevében dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a vadászati nap résztvevőit. Mint mondta, a vadászat egy örök hivatás, művelői pedig általában jó, összetartó emberek.
-  A vadászok nagyon szervezettek és jó, ha ők egy ügy mellé állnak. Köszönjük azt, hogy 15 évvel ezelőtt a pápai Agrárexpo mellé álltak, és mindig itt voltak. Azt szeretnénk, ha ez az együttműködés még sokáig fennmaradna - mondta a polgármester.

A misét követően átadták a Hubertus Kereszt Arany, Ezüst és Bronz fokozatait. Arany fokozatot kapott Sebő Tamás, Loni Renzo, Juhos Sándor, Tímár György, dr. Lehoczky János, Kokojev Vitalij, Szegedi László, Sass Gyula és Tatay Lajos. Ezüst fokozatban részesült Istvánffy Alexandra, Kerkelics Balázs, Fux András, Lémán Ferenc, Németh Vince, Karakai Zsolt és Nagy Miklós. A Hubertus Kereszt Bronz fokozatát kapta Reicz József, Schwarcz István, Sipos Gábor és Pállfy László.
A díjak átadása után szimbolikusan letették az új vadászok a vadászesküt, majd a Bakony Vadászkürt Egylet köszöntötte bemutatójával az expo látogatóit.

A Megyei Vadász Nap hagyományos vadfőző versenyén 22 vadásztársaság képviseltette magát. A bográcsok alatt már reggel 9 órakor ropogott a tűz, s délben lajstromra indulhatott a népes zsűri. Nem volt könnyű a választás, hiszen több különlegesség is, mint például a gombás vaddisznópörkölt cicege ágyon és az erdei gombával töltött vaddisznótekercs is várta a bírákat a hagyományos vadhúsból készült pörköltek mellett. A Veszprém Megyei Vadász Kamara Nagydíját kapta a Berhida-Ősi Kft az erdei gombával töltött vaddisznótekerccsel, a Különdíjat az Újkúti Vadásztársaság nyerte el vaddisznósültjével. A Veszprém Megyei Vadász Szövetség Különdíját a Takácsi-Malomsok Vadásztársaság érdemelte ki vargányával tűzdelt vadnyúl ételével. A Hertelendy Környezet és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület gombás-tejszínes vaddisznóraguja a Veszprém Megyei Vadász Kamara Különdíját kapta, míg Pápa Város Különdíját a Bakonyerdő Zrt. nyerte el illatos erdei gombával készített vaddisznópörköltjéért és a medvehagymával párolt szarvas flekkenjéért. Az Agrárexpo Nagydíját a Sümegi Kinizsi Vadásztársaság nyerte el grillezett malactekercséért. Harmadik helyezést ért el Fekete István Vadásztársasága erdei gombás vaddisznópörköltjével és két második lett a főzőversenyen: a Kab-hegy Kft. úrkúti vadpecsenyéje és a Koronás-Szarvas Kft. vaddisznótálja formájában. A dobogó tetejére a DIANA Klub és a Tési Fensík Vadásztársaság állhatott vörösboros vaddisznó vadragujukkal, melyhez pirított dödöllét készítettek a vadászok.
A vadfőző verseny fogásainak bírálata után vadászkutya-bemutató kezdődött a színpadon, majd a vadászíjászok produkciója következett a rendezvénysátor melletti területen. A vadásznap zárásaként, fél ötkor a vadászkürtösök elbúcsúztak az expo látogatóitól.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!