Egységes kérelem 2011- szakmai nap az Agrárexpon


2011-04-16 22:08:10  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Egységes kérelem 2011- szakmai nap az Agrárexpon főképe
A XV. Regionális Mezőgazdasági Szakkiállítás és Vásár második, szakmai napján a környezettudatos mezőgazdaság állt a középpontban. 10 órától egészen 17 óráig Így igényeljük a területhez kötődő támogatásokat (MePAR, területmérés, igénylőlap kitöltés) címmel személyes konzultációra és tanácsadásra valamint elektronikus ügyintézésre volt lehetőség a Gazdálkodói Információs Szolgálatnál. Délelőtt a Sportcsarnok előadótermében Fehér Zsófia növényvédelmi szakmérnök, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium mérnök-tanára tartott előadást a növényvédelemről.

Délután szakmai konferencia kezdődött az egységes támogatási kérelem és a kölcsönös megfeleltetés feltételrendszeréről. A konferenciát Téli Róbert titkár nyitotta meg.
Az egységes támogatási kérelem 2011. évi változásait, főbb sarokpontjait Fási Vilmos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal osztályvezetője ismertette.
Április 8-tól lehet a legtöbb gazdálkodót érintő, egységes területalapú támogatás (SAPS) kérelmeit benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Három főbb változást emelt ki a szakember. Eddig meghatalmazás útján a falugazdászokon és az agrárkamarai tanácsadókon keresztül működött az egységes kérelem kitöltése. A jogszabályváltozást követően a meghatalmazottakból technikai közreműködők lettek. Ez annyit jelent, hogy az ügyfeleknek a korábbi meghatalmazás helyett egy formanyomtatványt kell kitölteniük. A 2009-ben kapott jelszó és a művelt terület meghatározását segítő dokumentumok feltétlen szükségesek a támogatás igényléséhez - mondta Fási Vilmos.
A szakember a túligénylés szankcióinak csökkentésére is felhívta a figyelmet.
- A támogatásra nem jogosult területekre ne igényeljünk! Az egymásra rajzolt parcellák átfedése megjelenik a kérelemben, ezért az igénylés felülvizsgálata erősen javasolt. A pontosabb parcellarajz nagyobb felbontású légi felvétellel, 2 méteres helyett 0,5 méteres ortofotóval elérhető.
Az elmúlt évek tanulságai szerint a túligénylés tipikus esetei a következők: nem műveli, nem hasznosítja a területet, mégis igényli rá a támogatást, nem a megfelelő blokkba berajzolt parcellára igényli, a blokkon belül nem a megfelelő helyre berajzolt a parcella illetve tipikus eset még a kettős igénylés is, amikor egy területre többen, például a tulajdonos és a bérlő is igényel.
- Éves szinten 180 ezren igényelnek területalapú támogatást. A statisztikák pedig azt mutatják, hogy 10 ügyfélből 4 érintett kisebb-nagyobb túligénylés terén.  Majdnem minden második ügyfél hibásan igényel ma hazánkban. Egy másik felmérés szerint 100 hektárból, 2009-ben 3,8 hektár volt túligénylés a helyszíni ellenőrök adatai alapján. Amennyiben a helyszíni ellenőrök levizitálják a támogatásra benyújtott területet és nem azt találják, amire igényeltük, akkor szankció alapját fogja képezni a kérvény – mondta az osztályvezető.
Fási Vilmos előadása végén több példát is mutatott a hibás igénylésekre, a pontatlan parcellarajzokra, és a jogosulatlan földhasználókra.
A Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszert - röviden MePAR-t - négyévente frissíti a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, ezért nem mindig támogatható a valóságban az a terület, amely a MePAR szerint még támogatható - hívta fel a figyelmet a szakember.
Fási Vilmos kihangsúlyozta, két információ szükséges az igénylésnél: hol van a parcella, melyik blokkban és a blokkon belül hol helyezkedik el, illetve mekkora a parcella a légi felvétel alapján? A legfontosabb azonban az, hogy csak a ténylegesen művelt földterületre igényeljük a támogatást. A benyújtás határideje a jogszabály alapján május 15-e, mivel azonban idén ez munkaszüneti napra esik, május 16-ig adható be a kérelem.

Hárshegyi Márk, kamarai tanácsadó az agrár-környezetgazdálkodási támogatások lehetőségeiről és igénybevételének Veszprém megyei tanulságairól tartott előadást. Az agrár-környezetgazdálkodási (továbbiakban: AKG) támogatások célja a különböző termőhelyek adottságainak megfelelő, ahhoz igazodó, fenntartható mezőgazdasági földhasználat kialakítása és az ehhez kapcsolódó kompenzációs rendszer kialakítása.
- Veszprém megyében 800 gazdálkodó került be tavaly a támogatási körbe, idén ez felére csökkent, továbbá a térségre, adottságaiból adódóan 80 százalékban ültetvényes gazdálkodás jellemző - mondta a tanácsadó.
A földhasználati nyilvántartások terén folyamatosan hiányosságok derülnek ki, és sok gazdálkodó felejti el a növényvédelmi előrejelzés szükségességét.   Hárshegyi Márk az előadását a helyszíni ellenőrzések lebonyolításának változásaival fejezte be. Az ellenőrző szakhatóság a gazdálkodást a gazdasági év végéig le akarja követni - emelte ki a kamarai tanácsadó.

Sztahura Erzsébet ÚMVP szakértő a kölcsönös megfeleltetésről tartott előadást a konferencia záró-programjaként. A Közös Agrárpolitika (röviden: KAP) megújult reformja, a kölcsönös megfeleltetés az agrártámogatásokhoz való hozzájárulás egységes szakmai feltételrendszere.
2004-től a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásait (HMKÁ), 2009-től: a HMKÁ bővült nyolc jogszabályban foglalt gazdálkodási követelménnyel (JFGK 1-8: természetvédelem, környezetvédelem, állatok azonosítása és nyilvántartása, jelölése), 2010-től pedig az első kettőhöz kapcsolódva az agrár-környezetgazdálkodási minimumkövetelményeket vezették be hazánkban.
2011-től újabb hét jogszabállyal bővült a rendszer, melyek a növényvédő szerek kezelésével, az állattenyésztésben egyes hormon-vagy homeosztatikus hatású anyagokra és β-agonistákra vonatkozó felhasználási tilalmak betartásával, az élelmiszerbiztonsággal, és négy igen veszélyes állatbetegség megelőzésével foglalkoznak - összegezte Sztahura Erzsébet a változásokat.
A szakértő előadása során kitért a kölcsönös megfeleltetés ellenőrzésére is. Az ellenőrzés tárgya a támogatást igénylő földhasználó gazdaságának, mezőgazdasági létesítményeinek teljes területe, beleértve azokat a táblákat is, melyekre nem igényelnek támogatást. Az egységes kérelmen azokat a mezőgazdasági területeket is fel kell tüntetni, ami az ügyfél használatában van, de nem igényel rá támogatást.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!