Biblia és csillagászat: Miért kiváltságos bolygó a Föld?


2011-04-16 20:39:31  | cikk: mo  | 


Biblia és csillagászat: Miért kiváltságos bolygó a Föld? főképe
Hisszük, hogy a Bibliát nem belemagyarázással kell értelmezni, hanem a Szentírás belső gondolkodásmódját kell megismerni. A Biblia önmagát magyarázza. Valljuk, hogy nem agitációval, hanem a Biblia hangjának megszólaltatásával kell az embereket közelebb hozni Istenhez. E gondolatok jegyében szervezi ismeretterjesztő előadássorozatait a Bibiliaiskolák Közössége elnevezésű egyesület, mely több mint két évtizede kíván gondolatokat ébreszteni a legkülönfélébb témákban.

Csókási Pál bibliaoktató, a Magyar Csillagászati Egyesület tagja régóta foglalkozik a Biblia és a csillagászat kapcsolatával. Ma esti előadásán azt az - elismert kutatógárda által bizonyított -tényt állítja az érdeklődés középpontjába, mely szerint 20 feltétel együttállása szükséges ahhoz, hogy a világegyetem egy bolygóján élet alakulhasson ki. A kutatók matematikai számításai alapján kijelenthető: ez lehetetlen. Felmerül tehát a kérdés: miért kiváltságos bolygó a Föld?

Amikor a műszereink már annyira érzékenyek és fejlettek, hogy a csillagászok egyre több bolygót fedeznek fel a Naprendszeren kívül, mindezidáig azonban ugyanolyan elhelyezkedésű, méretű, adottságú égitestet nem találtak, mint a Föld. Nemrégiben elvégezték a Naprendszer „népszámlálását”, amelyből kiderült, nagyon-nagyon sok, a földi élethez hasonló életlehetőséget kínáló égitest van a mi galaxisunkban, a Tejútban. Mindazonáltal nem ismerünk még egy olyan bolygót, amelyen ilyen csodálatos élet lenne, mint a Földön – fogalmazott az előadó.

A csillagászat mindig örökérvényű téma. Éppen ezért nagy a kölcsönhatás a két terület, a Biblia és a csillagászat között – vallja Csókási Pál.
- A Biblia arról beszél, hogy egy örökkévaló Isten kezéből került ki az egész Mindenség, és ha távolabbra tekintünk, más galaxisok felé, vannak olyan égitestek, amelyekről a fény, vagy az onnan érkező rádiójelek 13 milliárd évvel ezelőtt indultak el. Döbbenetes. A Biblia azt mondja, semmi sincs, ami ne az Isten kezéből került volna ki. Tehát, hogyha ezek az ősi objektumok valóban az Isten kezéből kerültek ki, nyilván mondhatjuk, hogy örökkévaló az Isten. Amellett pedig, hogy egy gigászi Mindenséget alkotott és tart fenn, mindemellett az emberre gondot visel, figyel ránk. Az embert, amely az önzésben a bűnben elsüllyedt, megpróbálja kiragadni, megmenteni és ez még inkább kiváltságossá tesz bennünket. Azontúl, hogy az élet lehetősége megvan a bolygónkon, Isten szemében is különleges kiváltságokkal rendelkezik ez az égitest – foglalta össze gondolatait Csókási Pál.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!