Véget ért a Szín-Játék Műhely program


2011-04-15 22:38:43  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Véget ért a Szín-Játék Műhely program főképe
A Szín-Játék Műhely programzáró összejövetelét tartották ma délelőttől a Jókai Mór Művelődési Központban, amely a Tudás-Szín-Tér projekt tapasztalat-átadási programja volt pedagógusoknak, művelődésszervezőknek és minden érdeklődőnek.
A megjelenteket Veszpréminé Turtsányi Valéria a Jókai Mór Művelődési Központ igazgatója köszöntötte, majd Tompa Péterné Tóth Katalin projektmenedzser mutatta be a Tudás-Szín-Tér - Közművelődés a közoktatásért című projektet, amely 2009 szeptemberében indult a pápai kistérségben. A pályázatban elnyert összeg mindegy 100 millió forint volt, mely lehetővé tette, hogy az érdeklődők ingyen vegyenek részt 43 különféle programon. A megvalósított program nagymértékben támogatta az intézmény kultúraközvetítő tevékenységét, segítségével gyermekek és felnőttek egyaránt változatos formában részesültek a kultúra befogadásának és művelésének élményében - hangsúlyozta a projektmenedzser.
A Szín-Játék programról dr. Baloghné Uracs Marianna szakmai koordinátor beszélt.
Mint mondta, ez a komplex programsor minden korosztálynak kínált foglalkozásokat, Pápán és a kistérségben is. A drámamunka számos lehetőségét felvonultatták a szabályjátékoktól a tanítási drámán keresztül a színházi-nevelési foglalkozásokig, a színházi előadások értelmezéséig. A foglalkozások közös jellemzője, hogy a drámamunka eszközeit jól használva különleges interaktivitásra, közös munkára készítette fel a résztvevőket.
A Szín-Játék program keretén belül készült egy kiadvány is, mely az egyes programokról, a tapasztalatokról szól, Megélve érteni címmel.
- A Jókai Mór Művelődési Központ 2003 óta folyamatosan szervezett különböző színházi-nevelési programokat Műhelytitkok címmel. Ebben elsősorban a színházbérletes előadásokhoz kötődve szerveztünk közönségtalálkozókat, rendhagyó irodalom órákat, TIE-foglalkozásokat, diákszínjátszó előadásokat, drámafoglalkozásokat. A Szín-Játék program két éven keresztül tartott. A következő hét elem alkotta ezt a sorozat: a Mese-mese-meskete, amely egy komplex kompetenciafejlesztő bábfoglalkozás volt óvodásoknak, a Műhelytitkok sorozat, a doboz-színház, a drámafoglalkozások, a TIE foglalkozások és a kommunikációs és (színházi) szöveg-értési tréningek, valamint a módszertani programelemek (a pápai drámaműhely és a diáknéző a diákszínházban). Összesen 10.321 fő vett részt 37 közoktatási intézményben és a JMK-ban ezeken a rendezvényeken - mondta el dr. Baloghné Uracs Marianna.
A délelőtt további részében előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, valamint tapasztalat-átadási programon beszélhették meg a foglalkozásokon szerzett élményeiket. Bemutatkozott a Teleszterion Színházi Műhely, a Pegazus Színház, a Káva Kulturális Műhely, a Forrás Színház trénere, Németh Ervin és persze a drámafoglalkozások vezetői, Horváthné Árvai Mária, Tegyi Tibor és Zalavári András is.
Az egész napos programzáró az Akadályverseny-szabadság-projekt az iskolában című filmvetítéses drámaműhely foglalkozással zárult, melyet Takács Gábor színész-drámatanár, a Káva Kulturális Műhely szakmai vezetője tartott.
- A Bábok és az Apalabirintus című darabot mutattuk be a gyerekeknek a Tudás-Szín-Tér projekten belül. A mai napon a résztvevőkkel együtt egy filmet nézünk meg, amely remélhetőleg érdekes vitát generál a csoportban. A 14-16 éveseknek szóló színházi játék során a szabadság témakörében iskola és demokrácia viszonyáról gondolkodhattak színházi eszközök segítségével a színész-drámatanárok és a diákok - mondta Takács Gábor.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!