Fabiny Tamás püspök volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vendége


2009-11-04 11:42:40  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Fabiny Tamás püspök volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vendége főképe
A pápai Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör november 2-án hétfőn, 18 órától látta vendégül Fabiny Tamást. Az evangélikus püspök a Luther kiadónál megjelent Ajtórésnyi zsoltár, valamint a Kairosz kiadó  Miért hiszek? című sorozatában napvilágot látott Neki növekednie kell… című könyveiről beszélt. A szép számú résztvevőt Borbély Lajos presbiter köszöntötte, s hangsúlyozta, hogy az  alkalom rendkívüli, hiszen a Kör 10 éves fennállása óta először hívtak meg püspököt előadást tartani.

Ezt követően Polgárdi Sándor esperes az Ajtórésnyi zsoltár című könyvből merítve felolvasta a Boldogmondás-parafrázist, amelyet Fabiny Tamás püspök a debreceni református Nagytemplomban mondott el 2006. október 31-én. Ennek utolsó két sora így hangzott: „Boldogok, akik úgy köszönnek, hogy ’Áldás, békesség’, mert tudják, hogy Isten a mi erős várunk”.

A teológus, aki a spontaneitás embere, életének egyes állomásait, élményeit mesélte el a közönségnek. A történetek, melyeket hallhattunk, bebizonyították, hogy a lelkészi szolgálatnak nagy szüksége van a rugalmasságra és a kapcsolatteremtés képességére. Az evangélikus lelkész elsőként egy személyes írását olvasta fel 1984-ből, amikor is sok szorongás és magányosság töltötte el lelkészi szolgálatának elején:

- A hagyományos egyházi közönség előtt nem szokta az ember ezeket az érzéseket vállalni ilyen nyíltan. Egyes élmények nagyon mélyen beleivódnak az életünkbe. S mikor nagyon intenzíven éljük meg őket, akkor azokat szeretnénk elmondani másoknak.

A Miért hiszek? című sorozat  60. kötetében az Északi Evangélikus Egyházkerület püspökét Szőnyi Szilárd újságíró kérdezi hitéről, családjáról, életpályájáról és identitásáról.

Az evangélikus vezető beszélt a püspöki szolgálatról, a beszélgető egyház modelljének fontosságáról: - Sokszor nagyon hallgatott az egyház, amikor nem kellett volna és nagyon sokszor hiányzott a beszélgetés, a beszélgető egyház, ezért örülök különösen a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör meghívásának!

A püspök Luther idézetét használva kifejtette: a beszélgető egyház képe mellett nagyon fontosnak látja a vigasztaló egyház szerepét. A kötetből felolvasta Luther közismert művét, a Szeretet himnuszát. Ezt követően közvetlen beszélgetés során elmondta a püspök, hogyan látja az evangélikus egyház jövőjét, mi az evangélikus egyház hozzáállása például a szlovák - magyar kérdéshez.

- A rendszerváltás környékén annyi feladat szakadt a nyakunkba, hogy az egyházi vezetőknek nem maradt idejük a tervezésre - mondta a püspök, majd kifejtette: ezért létrehoztunk egy Stratégiai Bizottságot, mely meghatározza 2017-ig az egyházi feladatokat. Célunk, hogy ma, mikor háttérbe szorul a spiritualitás, jobban megbecsüljük a humán erőforrásokat, és ne csak épületek épüljenek, hanem emberközpontúak legyünk, a misszió, a lelkünk jobban érvényesüljön.

Az evangélikus egyház tervei közt szerepel egy szociológiai felmérés elkészítése is, melyben a lelkészek, de főleg a hívek mobilitására, világlátására, helyzetére lennének kíváncsiak, akár egy népszámlálásban. Az eredmény a püspök szerint sok segítséget fog adni a jövőben.

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör következő összejövetele november 23-án 18 órakor kezdődik, a vendég dr. Steinbach József református püspök lesz.

Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!