Két Nagy Arany született a rangos borversenyen


2011-04-15 22:19:28  | cikk: mo  | 


Két Nagy Arany született a rangos borversenyen főképe
A Szent György-napi Agrárexpo borászokat, pincészeteket versenyeztető kísérő rendezvénye az idei évben 14. alkalommal megrendezett Veszprém Megyei Palackos Borok Versenye. A megmérettetés rangját mutatja, hogy az 59 borászat 204 bormintáját minősítő borverseny elnöke – immár tizennegyedik alkalommal – a nemzetközileg is elismert dr. Kállay Miklós professzor, a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar borászati tanszékvezetője, a Magyar Borakadémia elnöke volt.

A XIV. Veszprém Megyei Palackos Borok Versenye Badacsonyban zajlott márciusban. A Veszprém Megyei Agrárkamara által szervezett borverseny széles szakmai és társadalmi érdeklődésre tartott számot az idei évben is. A Veszprém Megyei Palackos Borok Versenye mára tradícióvá vált – tájékoztatott a Veszprém Megyei Agrárkamara.
A megmérettetés különlegességét biztosította, hogy Veszprém megyében egyszerre négy történelmi borvidék is megtalálható: a badacsonyi; a balatonfüred-csopaki; a Balaton-felvidéki és a Somlói borvidék. Az e területeken működő legkiválóbb borászatok és borászok nevezték be a megmérettetésre boraikat, illetve vettek részt a borok bírálatában. Idén egyszerre hat bizottságban történt a zsűrizés, melyet hagyományosan Dr. Kállay Miklós professzor irányított. A 6 bíráló bizottság munkájában részt vett Ferenc Vilmos, a Magyar Agrárkamara Kertészeti Osztályának alelnöke is. A bíráló bizottságba folyamatosan kerültek bevonásra a megye fiatal borászai. Az elmúlt időszakban történt kezdeményezés mára elérte célját és a bírálók között a fiatalok részvételére is bizton számíthattak a szervezők – értesültünk az Agráexpo borászati szakmai napján.

A borverseny eredményeit a XV. Szent György-napi Agráexpo nyitónapján ismertették. A bírálat szakmai értékeléséről dr. Majer János, a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója tájékoztatott. Dr. Majer János elmondta, a bírálóbizottság jobbára fehér borokat kóstolhatott, ám a korábbi évekhez képest nagy számban neveztek a borászok rosé cuvée borokat. A borosgazdák jobbára olaszrizlinget és szürkebarátot neveztek a versenyre. Az évjárat tekintetében elmondható, hogy a 2008., a 2009. évi borok domináltak. Az előző évek megmérettetéseivel ellentétben a tavalyi évjárat rendkívül kis számban képviseltette magát, de ez tulajdonképpen a 2010-es év szőlőt-és embertpróbáló időjárásának tudható be – fogalmazott a szakértő.

A borversenyen két nevezett bort Nagy Arany minősítésben, 28 palackos bort Arany minősítésben és több mint 100 nevezett bort Ezüst minősítésben részesített a bíráló bizottság.

A borversenyen Nagy Arany minősítést ért el ifj. Puchinger Ede 2010. évjáratú Somló-hegyi termőhelyű tramini muscat ottonel cuvée bora. Szintén Nagy Arany minősítésben részesült a Borbély Családi Pincészet 2008. évjáratú Badacsonytomaj, Gyulakeszi termőhelyű, késői szüretelésű olaszrizling bora.
 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!