Közvetlenebb kapcsolatot szeretnének


2011-04-15 21:56:23  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Közvetlenebb kapcsolatot szeretnének főképe
Sajtótájékoztatót tartott ma délelőtt Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő. Vendége régi jó barátja, Seres Dénes országgyűlési képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei elnöke volt. A tájékozatón részt vett továbbá dr. Pop Imre, Kraszna város polgármestere, Kiss Miklós református lelkész valamint Márkus László tanfelügyelő is. A Szilágy megyei szakemberek Gőgös Zoltán meghívására és az Agrárexpo kapcsán érkeztek városunkba, a három nap alatt vállalkozókat invitálnának a Szilágyságba.
Seres Dénes és Gőgös Zoltán régóta tartó kapcsolata már túllépte a kulturális és oktatási célokat és egyre inkább a gazdasági együttműködés, közös fejlődés irányába tolódik át - derült ki a tájékoztatóból.
- A ma kezdődő Agrárexpo jó lehetőséget ad arra, hogy ezt a kapcsolatot a két megye, régió között gazdasági értelemben is megerősítsük - mondta Gőgös Zoltán. A politikus szerint Szilágy megye Pápához hasonló mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik és a most még szorosabbra fűződő kapcsolattól sok pozitívumot vár.
A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium valamint a szilágysomlyói agráriskola között már évek óta jól működik a munka-kapcsolat - hozta fel példaként Gőgös Zoltán.
- Gőgös Zoltán azok közé tartozik, akik a szívén viselik az erdélyi magyarság sorsát, s ezt több alkalommal be is bizonyította. Neki köszönhetően több fórum is megvalósult Szilágy megyében, ahol az Európai Unió támogatási rendszereiről, lehetőségeiről, pályázatairól esett szó. Neki köszönhetően több sikeres pályázaton vagyunk már túl és több település óriási fejlődést tudhat maga mögött - mondta átvéve a szót Seres Dénes.
Seres Dénes szerint Románia agrárszempontból nagyon gyenge helyzetben van.
- Szilágy megyében nagyon sok a kihasználatlan, elhagyott föld, az állatállományunk nagyon lecsökkent, ezért megpróbálunk ilyen szempontból Pápával, a megyével és Magyarországgal is kapcsolatot felvenni, hogy jöjjenek ki a magyar vállalkozók. Tehát tulajdonképpen az a célunk, hogy az eddigi jól kialakult kapcsolat tovább fejlődjön gazdasági irányba is.
Megyeszerte hiányt jelent a Szilágyságban a húsfeldolgozó és a vágóhíd, 300 ezer emberre egy húsfeldolgozó se jut. Seres Dénes megfogalmazása szerint ez szűzterület, amit nem szabad kihasználatlanul hagyni.
- Kialakulóban van a farmgazdaság az Európai Unió és a kormány támogatásával, de jó lenne, ha termékekkel és a feldolgozás kitelepülésével is fejleszthetnénk a vidéket.
Van már pápai tulajdonú Szilágy megyei vállalat, illetve több pápai érdekeltségű kivitelező cég is van már a határon túli megyében. Gőgös Zoltán reméli, hogy az ő példájuk megoldja az elhagyott föld okozta kihívásokat: 
–Az látszik, hogy Európának előbb vagy utóbb, de minden ilyen földterületre szüksége lesz, mivel olyan szinten növekszik az élelmiszer ára, hogy ilyen mértékben földterületeket szabadon és üresen hagyni nem lehet. Kint egy teljesen más művelési szintre kell átállni a hatékony és jó alapanyagot termelő mezőgazdaság elérése érdekében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!