Két vidékfejlesztési pályázat is indul a hetekben


2011-04-15 21:30:37  | cikk: mo  | 


Két vidékfejlesztési pályázat is indul a hetekben főképe
Hogy ma már a 15. Agrárexpot szervezhetjük meg, azt is mutatja, hogy egy ez egy olyan rendezvénysorozat, amelyben van erő, van lendület és fantázia, amelyre van kereslet. Egy olyan program, amelyet a pápaiak már várnak, és amelyet a következő két napban fel is fognak keresni – jelentette ki dr. Áldozó Tamás polgármester a mai megnyitünnepséget követő sajtótájékoztatón, melyen részt vett Ebele Ferenc, a Veszprém Megyei Agrárkamara elnöke, V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, kormánymegbízott is.
Pápa polgármestere köszönetét fejezte ki a Vidékfejlesztési Minisztérium jelentős támogatásáért és a Veszprém Megyei Agrárkamara szervezőmunkájáért.

V. Németh Zsolt a sajtótájékoztatón arról számolt be, meghatározó jelentőséggel bír, hogy a gazdák előtt április 8-án nyílt meg a lehetőség, hogy az egységes területalapú támogatási kérelmüket benyújtsák. Az összes kérelem tekintetében országosan 180 ezer ügyfélről van szó. A 300 milliárdos támogatási összegből 240 milliárdot tesz ki a területalapú támogatások összege – jelentette ki a vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Április 8-a óta a támogatásra jogosultak 10 százaléka igényelte ezt a lehetőséget, Veszprém megyében 523 fő. A kérelmek benyújtásának határideje: május 16.

V. Németh Zsolt elmondta azt is, jelenleg zajlik az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program félidei értékelése. Az látszik, hogy a források 80 százaléka már le van kötve, mindössze 20 százaléknyi összeg az, amit az új kormány nyújthat a gazdálkodók számára.
- Megpróbáljuk azt a legkisebb mértéket meghatározni, amely az európai uniós szabályokkal összhangban van, magyarán: kisebb üzemméretű vállalkozók számára is nyújtunk lehetőséget – fogalmazott az államtitkár.
A Vidékfejlesztési Minisztérium gondozásában két pályázat jelenik meg a következő néhány hétben. Az egyik a mikrovállalkozásokra vonatkozik, melynek összege hétmilliárd forint, ezt az ötezer lakosnál kisebb, de nem városi státuszú településeken tevékenykedő vállalkozások vehetik igénybe. Az államtitkár megjegyezte: nem maradnak ki az ennél nagyobb települések sem, de azok az Új Széchenyi Tervből juthatnak támogatáshoz.
Szintén a következő hetekben jelenik egy a turisztikai beruházásokra vonatkozó pályázat is, mely szálláshely-fejlesztésre, idegenforgalmi attrakciók létesítésére és különösen az agráriumhoz kapcsolódó fejlesztésekre vonatkozik: például gasztronómiai turizmus, borutak, sajtutak, lovasturizmus – foglalta össze a hamarosan induló pályázati lehetőségeket az államtitkár.

Dr. Kovács Zoltán arról számolt be, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal és a kormányhivatalok között megvalósuló együttműködés keretében konzultációval egybekötött tájékoztatót tartottak az alsóörsi Művelődési Központban az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap vidékfejlesztési jogcímek kifizetési kérelmeivel kapcsolatban. Az előadássorozat célja hosszú távon az volt, hogy lehetőség szerint hiánypótlási felhívás nélkül, jó színvonalú kifizetési kérelmeket nyújtsanak be a pályázók, elkerülve így az esetleges szankciókat. 

Ebele Ferenc kamarai elnök elmondta, az Agrárexpon a kamara tanácsadói a támogatások igényléséhez megfelelő segítséget nyújtanak. Minden tanácsadónak saját ügyfélkapu áll rendelkezésre, az igényléseket azon keresztül is be lehet nyújtani.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!