A kormányszóvivő egy kicsit olyan, mint egy tűzoltó - Nagy Anna Pápán járt


2011-04-14 21:59:40  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A kormányszóvivő egy kicsit olyan, mint egy tűzoltó - Nagy Anna Pápán járt főképe
Nagy Anna kormányszóvivő volt ma este a Pápai Polgári Kör vendége. Az egykori újságíró a munkájáról beszélt a nagyközönség előtt, hogy milyen is egy kormányszóvivő átlagos napja, illetve pontos képet adott arról, mi a feladata a „kormány arcának”. Nagy Anna lassan egy éve tölti be a kormányszóvivői tisztséget, de mint mondta, eddig még nem volt két egyforma napja.
– Kiszámíthatatlanok a napjaim. A kormányszóvivő egy kicsit olyan, mint egy tűzoltó, ha kell, akkor lecsúszik a csövön és megy és csinálja. Ez 0-24 óráig tartó munkarendet jelent, az én telefonjaim állandóan be vannak kapcsolva, gyakorlatilag bármikor elérhető vagyok nemcsak az újságírók, a miniszterek és államtitkárok részére, hanem mindenki számára. De talán pont ettől jó és szép kormányszóvivőnek lenni, hiszen ezzel az ember nem napi munkahelyet, hanem egy életformát választ.
Magyarország 19. kormányszóvivője szerint kormányszóvivőnek lenni inkább férfias pálya. Eddig kétszer annyi férfi szóvivő volt, mint nő, sőt több esetben inkább párosok voltak. Előadásában arról is szólt, hogy 1986 óta vannak kormányszóvivők Magyarországon, az első Bányász Rezső volt. Nagy Anna szerint a kormányszóvivőnek nincs magánvéleménye. Még ha amúgy van is, nem az a feladata, hogy arról nyilvánosság előtt beszéljen, illetve ítélkezzen a kormány döntéseiről. A kormányszóvivő feladata az, hogy megértse és közérthetően, azaz az állampolgárok számára is egyértelműen megfogalmazza a kormány döntéseit. Ehhez pedig az segíti hozzá, hogy részt vesz a döntéshozatalokon.
- Amikor azt kérdezik, hogy értek-e mindenhez, akkor teljesen egyértelmű a válasz, hogy nem. De nem is ez a dolgom. Az én feladatom lefordítani „magyarra” azt, ami egyébként az emberekről szól, hogy mindenki megérthesse. Az az alapelvem, ha én megértem, akkor mindenki megérti.
Eddig úgy működött a rendszer, hogy minden minisztériumnak meg volt a maga szóvivője és egy kormányszóvivő, aki csak az összkormányzatról beszélt. Jelenleg az összes tárca összes információja, döntése egy kézben fut össze - Nagy Anna személyében -, a kormányzati kommunikációs államtitkárnál, tehát mind a nyolc tárcának egy szóvivője van.
A kormányszóvivő szerint a változás korszakát éljük át, most a felfelé érzése kezd kialakulni az emberekben. Jó érzés részt venni a döntéshozatalban is, de véleménye szerint a kamera másik felén könnyebb állni. Mint mondta, a kormányszóvivőség élete legnehezebb, de egyben legszebb munkája is és nagyon megtisztelőnek érzi, hogy megkapta a bizalmat erre a posztra.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!