Gondolatébresztő eszmecsere: erdőgazdálkodás, természetvédelem, fogyasztói szokások


2011-04-14 21:03:56  | cikk: mo  | 


Gondolatébresztő eszmecsere: erdőgazdálkodás, természetvédelem, fogyasztói szokások főképe
Nyilvánvalóvá kell tenni mind a felnőttek, mind pedig az ifjúság számára, hogy milyen teremtett értékek vannak közöttünk, vagy éppen a lábunk alatt. Gyakran elhangzik manapság, hogy értékválságban van a társadalom. A mai piacorientált világban, ahol az eredménycentrikusság a legfontosabb, ott gyakran elvész az ember szerepe. E gondolatok mentén szerveződött a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Szociáletikai Bizottsága és a Pápai Evangélikus Egyházközség szoros együttműködése révén az a kétnapos rendezvénysorozat, melynek egyik kiemelt programja volt a ma esti – igencsak – gondolatébresztő kerekasztal-beszélgetés.

Az eszmecsere moderátora Gadó György Pál természetvédelmi szakmérnök roppant időszerű kérdéseket vetett fel beszélgetőpartnereinek, dr. Áldozó Tamás polgármesternek, Meizner Tibornak, a BAB Egyesület tagjának és Stubán Zoltánnak, a Bakonyerdő Zrt. erdőművelési és közjóléti osztályvezetőjének.
Az Erdőgazdálkodás, természetvédelem és fogyasztási szokások Pápán és környékén címmel szervezett kerekasztal-beszélgetésen felmerült a belvárosi kerékpártárolók kérdése. Hiszen amikor környezettudatosságról és fenntartható fejlődésről beszélünk, nem maradhat ki a kerékpározás témakörének érintése, mint a közlekedés hatékony, környezetbarát és emberközeli ága. A belvárosi kerékpártárolók létesítése kapcsán dr. Áldozó Tamás elmondta, a jövőben a Fő tér két udvara lenne alkalmas kerékpárok befogadására, az egyik a Fellner udvar, a másik pedig a Pedagógus Művelődési Ház udvara.

A természetvédelem és a környezettudatos nevelés kapcsán Gadó György Pál Meizner Tibort faggatta arról, milyen kezdeményezéseket indítottak el a civil szervezetek a környezetvédelem területén. Meizner Tibor összefoglalta, egyesületük főként az ifjúságot kívánja megszólítani. Úgy véli, ha a gyermek „hazaviszi” a megfelelő információkat és aszerint is cselekszik, talán a szülők is követik a pozitív példát. A BAB Egyesület tagja elmondta, szervezetük játszóházakkal, interaktív foglalkozásokkal és vetélkedőkkel kívánja felhívni a célcsoport figyelmét a környezet-és természetvédelem fontosságára.

A fogyasztói szokások tekintetében számos, igencsak aktuális problémakört vetettek fel a beszélgetés résztvevői. Szóba került például a helyi gazdaságból származó termékek népszerűsítésének kérdése, a helyi zöldségpiac szerepe, és hogy jó stratégia lenne-e, ha visszaszorítanánk a multinacionális élelmiszervállalatok uralmát? A felmerült kérdések kapcsán Áldozó Tamás elárulta a jelenlévőknek: amikor megválasztották polgármesternek, arra kérte a Polgármesteri Hivatal gondokságát, hogy a fogadások, protokollesemények alkalmával többé ne szolgáljanak fel pillepalackos üdítőket, ásványvizet. Helyette keressék meg a környékbeli termelőket és vásároljanak szörpöket, illetve szódavizet. E kezdeményezés már előrelépés azon az úton, mely a helyben termelt élelmiszeripari termékek népszerűsítése és erősítése felé vezet. A téma kapcsán azonban a polgármester arról is beszélt, hogy jelenleg Pápa azzal a problémával is küzd, miszerint nincsenek mezőgazdasági kistermelők, nincs olyan mennyiségű termék, amely évekig el tudná látni pl. a Szociális Boltot.
A kerekasztal-beszélgetés alkalmával elhangzott, a pápai piac egykor a helyi termelők és vásárlók valóságos találkozóhelye volt. Mára eljutottunk oda, hogy a piaci árusok az egyik német élelmiszerlánc áruházában vásárolják meg az eladni kívánt zöldséget. De valójában nem halt ki egészen a helyben termelt élelmiszerek árusítása a pápai piacról, hiszen újra árulnak például sajtot, szörpöket vagy éppen mézet, amelyek mind a helyi gazdaságból származnak. Ezt kellene erősíteni – jelentette ki a polgármester.
A multinacionális áruházláncok kérdését illetően Áldozó Tamás azt hangsúlyozta, a piaci folyamatokba nehéz beleszólni, ugyanakkor a megfelelő minta megteremtésével befolyásolni, formálni lehet annak a vásárlói csoportnak a döntését, amely megteheti, hogy a magyar terméket választja. Lehet, hogy ezek a termékek ma még több esetben drágábbak, de apró lépésekkel, messzire el lehet jutni – fogalmazott a polgármester.   
Az erdőgazdálkodás témakörében előtérbe került a mezővédő erdősávok telepítésének szükségessége. Stubán Zoltán utalt arra, hogy az erdősávok telepítése erősen megosztja az erdész és agrártársadalmat. Pedig a mezővédő erdősávok jelentősége abban áll, hogy a szél mérséklésével csökkenti a talaj elhordását, a széleróziót, megköti a szálló port, így védi a településeket, utak mellé telepítve pedig a mezőgazdasági növényeket védi a rájuk szálló káros anyagoktól, illetve csillapítja a zajterhelést.

A kerekasztal-beszélgetés után folytatódott a programsorozat az Evangélikus Gyülekezeti Házban. Pápa, a somlói bor városa jegyében Fehérvári Károly borász tartott borkóstolót a Somlói Szent Márton Pincészet remekeiből. A rendezvény folytatásában pedig az Éneklő Szülők Kara adott koncertet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!