Ki vagyok én?


2011-04-14 20:58:58  | cikk: Tóth Tamara  | 


Ki vagyok én? főképe
Az emberi lét kiváltságairól, az önismeret lehetőségeiről és útjairól tartott előadást a Nyitott szemmel Klub idei előadássorozatának soron következő összejövetelén Szabó Attila tanár a Pedagógus Művelődési Házban. A Ki vagyok én? című előadás az önismeret fontosságát, célját emelte ki és helyezte annak középpontjába.
Szabó Attila tanár szerint egy gyermek, főleg a kamasz életében a szülői példa a legmeghatározóbb, mivel a gyermekek 8-10 éves korukig abból élnek, amit a környezetük mond róluk, a kamaszok pedig pontosan a személyiségük kialakulásán mennek át. Egy szülőnek tehát nagy felelőssége van abban, hogy mit mond gyermekének, hogyan viszonyul hozzá.
 –A megsemmisítő, lehordó vélemények helyett inkább emeljük ki értékeiket, bátorítsuk, támogassuk őket. Figyeljünk a pozitív tulajdonságaikra, hiszen a gyermek környezetét tükrözi vissza. Egy jó szülő felfigyel gyermeke különlegességére és megerősíti őt, támogatja, fejleszti abban, nem leszólja miatta. A legjobb támpont, ha mi magunk tudjuk, hogy kik is vagyunk és mit is akarunk - utalt a példa fontosságára a tanár.
Szabó Attila az előadás során az önismeret fogalmát is tisztázta a résztvevőkkel. Az önismeret önmagunk megértését, motivációink, belső folyamataink megértését, képességeink kiterjesztését, életünk mozgatórugóinak és nehézségeinek megértését jelenti. A szakember szerint az önismeret hosszú út, amely az önelfogadással kezdődik.
- Az önismeret segítségével tudunk önmagunkról képet alkotni, hogy miként tudunk tovább fejlődni. Segítségével megválaszolhatjuk azokat a kérdéseket is, mint hogy ki illik hozzám és mi legyen a munkám - vallja a szakember.
A nagy kérdés nem más, mint hogy hogyan ismerhetem meg magamat? Szabó Attila három lehetőséget is kibontott előadása során: első a magunkba nézés, második a tevékenységek során, harmadik pedig a közösség által.
A Nyitott szemmel Klub április 26-án Szülőnek lenni vagy szülővé válni? címmel tartja következő előadását a Pedagógus Művelődési Házban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!