El Camino del Santiago - Az út


2011-04-13 20:25:00  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


El Camino del Santiago - Az út főképe
Az Egészségügyi Napok 2011 programsorozat részeként ma délután Krahulcsán János vetítéssel egybekötött előadást tartott El Camino címmel.
Az előadó több mint egy hónapot töltött Spanyolországban. Fűtötte a kihívások utáni vágy, ezért vágott neki a nagy útnak.
- 2010. augusztus 25-től szeptember 28-ig voltam Spanyolországban. 28 nap alatt tettem meg a 800 kilométert, a többi időt Finisterrában, illetve Santiagoban városnézésével töltöttem. Az igazság az, hogy én nem vallási okokból jártam végi az utat, hanem kulturális és sport célból. 70 éves vagyok, de mindig is érdekeltek a kihívások. Olyan magyarosan szeretek mindig veszélyesebb dolgokba belefogni. Az utat egyedül és végig gyalog tettem meg. Egy részét, 35 kilométert sikerült mezítláb, de aztán a sziklákon elkopott a talpam és strandpapucsra váltottam - mondta Krahulcsán János.


Képek:

El Camino a Szent Jakab zarándokút spanyol neve, mely Spanyolország Galícia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet.

Jeruzsálem és Róma után Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. A középkortól kezdve, amikor a Szentföldre menő zarándoklatok ellehetetlenültek, a Camino szerepe felértékelődött. A legenda szerint Szent Jakab holttestét hajón hozták Jeruzsálemből Észak-Spanyolországba. Itt eltemették azon a helyen, ahol most Santiago de Compostela található. A több mint 1200 éves Szent Jakab-út 1993-tól az UNESCO Világörökség részét képezi.
Az út Franciaországból indul és az Atlanti-óceánhoz közel, 90 kilométerre ér véget. 2010-ben az utat közel 300 ezren tették mega világ minden tájáról érkezve, mivel Jakab névnap, július 25-én vasárnapra esett, azaz Szent Év volt. Legközelebb 2021-ben lesz Szent Év.

Ma már nemcsak a magukat kifejezetten vallásosnak tartó emberek indulnak el az úton, hanem egyre többen azok is, akik keresnek valamit, keresik önmagukat, keresik különféle kérdéseikre a választ.

Az említett zarándokkalauz négy fő utat ír le, melyek Hispániában egyesülnek. Az úthálózat valójában ennél bonyolultabb, hiszen az eredeti utakhoz más híres kegyhelyeken átvezető utak is kapcsolódnak. A hagyományos négy út a következő: Via Podiensis-ez az út Le Puyban kezdődik, és főleg a burgundiaiak és a teutonok használták; Via Lemovicensis- Vézelaynél indultak el a zarándokok ezen az úton; Via Turonensis- a negyedik út Tours-on át vezetett, innen kapta a nevét. A németalföldi és az Észak-Franciaországból érkező zarándokok használták; Camino Frances-Francia útnak nevezik a már egyesült négy út találkozási pontjától induló utat, mely végigvezet egészen Composteláig.

A zarándokút végén a tengernél, a templomban történő lelki megtisztulást a testi megtisztulás követi, így szimbolikusan az úton viselt ruhákat levetve megfürdenek a zarándokok a tengerben, majd azokat elégetik-derült ki az előadásból.

(Forrás: Wikipédia)

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!