Átalakulóban a szociális ágazat


2011-04-13 12:25:13  | cikk: mo  | 


Átalakulóban a szociális ágazat  főképe
Innováció és menedzsment a szociális ellátásban címmel szervezett kétnapos országos konferenciát a Veszprém Megyei Önkormányzat fenntartásába tartozó Batthyány Ilona Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye valamint az Idősek Otthona Pápakovácsi.  
A nagyszabású rendezvényen részt vett Nyitrai Imre helyettes államtitkár, Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója, Polgárdi Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, a két szervező intézmény igazgatója valamint az ország legkülönfélébb  pontjain, a szociális ellátás területén működő intézmények vezetői, a szakma képviselői.  

A konferencia célja, hogy a résztvevők megismerjék az újonnan jelentkező igényeket és irányvonalakat, valamint az átadott ismereteket a gyakorlatban alkalmazni tudják. Ahogy a címben is szerepel, az innováció és a menedzsment fogalma alkotja a konferencia gerincét. Az innováció megújulást, újszerű gondolkodást jelent, a menedzsment lényege pedig, hogy a szociális intézményrendszert korszerűen tudják működtetni. E két fogalom irányadó, hiszen a döntéshozók szándéka az, hogy a szociális ellátást egyénközpontúvá tegyék. Hanich Ferenc, a Batthyány Ilona Fogyatékosok Otthona igazgatója szerint az ellátás központjában a kliensnek kell állni, a szükségleteikhez igazodó ellátást kell nyújtani. A kétnapos konferencia legfőbb célja, hogy ezt a szükségletekhez közeli ellátási módot minél közelebb hozza a résztvevőkhöz – fogalmazott a dákai otthon igazgatója.

Az országos konferencia azonban lehetőséget biztosít arra is, hogy a kialakulóban lévő Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció tartalmáról konzultáljanak a szociális ágazat szakemberei. Pósfai Gábor elmondta, a koncepció célja, hogy átláthatóbbá, egyszerűbbé tegye a szociális szolgáltatások rendszerét. A jelenlegi szabályozási és finanszírozási rendszerben a döntések, a felelősségek és a hatáskörök túlságosan szétaprózódnak – fogalmazott a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója. A szociális ágazatban alapvető fontosságú a biztonságos és kiszámítható jogi és finanszírozási környezet, de fontos a szakma megbecsülése, megbecsültsége is, ami nem csak anyagi kérdés. A koncepciónak tartalmaznia kell azt a szabályozási formát, melynek keretében mindenki az otthonához legközelebb tudja megkapni azt a segítséget, amely a gondjaira megoldást jelenthet. A koncepció hosszú távra rögzíti azokat az irányokat, elveket és stratégiai lépéseket, amelyekre szükség van ahhoz, hogy a szociális ellátórendszer fenntartható, kiszámítható legyen és biztonságot nyújtson – derült ki a mai konferencián.
Pósfai Gábor kérdésünkre elmondta, a koncepció várhatóan az első félév végére kerül a Parlament elé.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!