Utassy József emlékezete a magyar költészet napján


2011-04-11 20:53:03  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Utassy József emlékezete a magyar költészet napján főképe
Április 11. József Attila születésnapja, a magyar költészet napja, melyet 1964 óta ünnepelünk Magyarországon. Ez alkalomból a Somogyi József Galériában Utassy József költőre emlékeztek a megjelentek. A program a Jókai Mór Művelődési Központ szervezésében valósult meg ma este.
Horváth Erzsébet, Utassy József özvegye köszöntötte a megemlékezőket, aki férje életpályáját, munkásságát ismertette.
Utassy József Ózdon született, 1941. március 23-án, József Attila-díjas és Kossuth-díjas költő, műfordító. 14 éves koráig Bükkszenterzsébeten lakott, édesapja, Utassy József az ózdi vasgyárban, bányákban dolgozott segédmunkásként, közben három évet Németországban volt mezőgazdasági munkás. Fia születése után behívták katonának, majd hamarosan meg is halt. Az alsó tagozatot szülőfalujában, a gimnáziumot Egerben végezte el. Ezt követően a budapesti bölcsészkar magyar–orosz szakára jelentkezett, de a helyhiány miatt nem vették fel. Pétervásárán lett az OTP tisztviselője, majd a járási művelődési ház művészeti előadója. 1968-ban megnősült, felesége Horváth Erzsébet, aki ugyancsak bölcsészkart végzett. Tanárként, majd iskolaigazgatóként dolgozott. 1965 decemberében jelentek meg első versei a Kortársban. Ez időben szerveződött a bölcsészkaron a Kilencek költőcsoportja. Antológiájuk, az Elérhetetlen föld volt, melynek kiadását az Írószövetség elnöke, Darvas József tette lehetővé. Első verseskönyve a Tüzem, lobogóm. Élete során több elismerő kitüntetésben részesült, például József Attila-díjban, A Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjében, Pro Literatura-díjban, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja elismerésben,  Kossuth-díjban és Bethlen Gábor-díjban.
- A magánéletben is ugyanolyan ember volt, mint a költészetében. A hangulatingadozásai nagyok voltak, de én ezt kezdettől fogva tudtam kezelni. Soha nem lehetett tudni, hogy mire, mit fog reagálni. Rengeteg verse szólt hozzám. Alkotói pályája nehezen indult, 28 éves volt, amikor az első verse megjelent. Az ő nemzedéke egy szándékosan késleltetett nemzedék, nemcsak ő, hanem társai is meglehetősen későn bontakoztak ki. Pályája nem volt könnyű és egyenletes sem. Első kötetében megjelent írása miatt 8 év szilencium következett, mivel nem egyezett az akkori politikai nézetekkel. Költészetét leginkább a dalszerűség jellemezte, s ezzel a maga korában kissé korszerűtlennek számított néhány társával együtt. Szerencsére, azonban volt erejük a saját útjukon végighaladni - hangsúlyozta Horváth Erzsébet.
Az ünnepségen a költő megzenésített verseit Orgona László és Tekán Kinga „Dallal a dalban” címmel adták elő.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!