Támogatja a város a zsidó egyesületet


2011-04-11 12:29:10  | cikk: mo  | 


Támogatja a város a zsidó egyesületet főképe
Pápa Város Önkormányzata támogatói megállapodást kötött a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesülettel. A 200.000 forint támogatásról szóló szerződést ma délelőtt írta alá dr. Áldozó Tamás polgármester és Politzer Sándor, az egyesület elnöke. Pápa város polgármestere a támogatást azzal indokolta, hogy a történelem néhány tragikus fordulatáról nem elég évente egyszer megemlékezni. A zsidók deportálása, a holokauszt egyike ezen eseményeknek, amelyekről nem lehet eleget beszélni, emlékezni és emlékeztetni kell rá.

Politzer Sándor köszönetét fejezte ki a város támogatásáért, majd beszámolt programjaikról. A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, 200 éve, május 22-én született Lőw Lipót, a pápai zsidóság egyik legkarizmatikusabb alakja. Tiszteletére az egyesület megemlékezéssel készül, melyre szeretettel várják a város lakosságát. Kiemelt rendezvénye lesz az egyesületnek az a megemlékezés is, melynek keretében a Pápáról elhurcolt 2300 zsidó előtt hajtanak fejet, július 3-án, 11 órakor az új zsidó temetőben és 15 órakor a Zsinagógában.

Dr. Áldozó Tamás a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet Lőw Lipót kiemelkedő munkásságára, hiszen alakja nemcsak helytörténeti szempontból jelentős, hanem országos szinten is. Lőw Lipót nevéhez fűződik ugyanis az első magyar nyelvű, zsidó újság megjelenése valamint a zsidó közösségek magyarosodása, a magyar nyelvű istentiszteletek bevezetése. A magyar rabbi alakját ezért is fontos megidézni – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Politzer Sándor hozzátette, egyesületük rendkívül alacsony költségvetésből kénytelen gazdálkodni. Ha a város vezetése nem állna melléjük, szerveztük működésképtelenné válna.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!