Mindennapjaink


2011-04-10 17:50:51  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Mindennapjaink főképe
A Mindennapjaink című fotókiállítás keretén belül tíz városból húsz fotóművész hozta elalkotásait a református templomba. A Pannon Egyetem Fotóköre és a HEMO Fotóklub közöspályázatának díjazott fotóiból a kiállítást ma délelőtt, az istentiszteletet követően dr. ÁldozóTamás polgármester nyitotta meg.
- Azt szokták mondani, hogy egy irodalmi műnek annyi olvasata van, amennyien aztolvassák. Ha ez igaz, már pedig az, akkor azt is mondhatjuk, hogy minden pillanatnak annyilátványa van, annyiféle vizuális élmény minden pillanat, ahányan ugyanazt nézik. Lehet, hogymi elmegyünk mellette, de van olyan más perspektívából néző ember, aki abban a pillanatbanképes meglátni a csodát és képes arra, hogy fényképezőgépe segítségével megállítsa azidőt, örökké tegye azt a pillanatot, amit látott és megmutassa nekünk is, hogy abban az egypillanatban, legyen ez akármilyen hétköznapi másodperc, mennyi mindent olvasott ki.
Dr. Áldozó Tamás szerint a fényképész munkája, a megállított idő, a megörökített, adottpillanat, ami mellett akár el is mentünk azt mutatja, hogy minden pillanatnak értéke van ésminden pillanat csodát üzen. A kiállítással a fényképészek azt üzenik: minden pillanatbanbenne rejlik a csoda, s becsüljük meg életünk minden pillanatát, minden apró mozzanatát,minden hétköznapi percét.
A veszprémi HEMO Fotóklub 2002-ben alakult 16 fővel. Már hatvan csoportos kiállítástrendeztek, de tagjaik között néhányan már egyénileg is kiállították műveiket külföldön ésMagyarországon egyaránt.
A tárlat címe a témájához kapcsolódik. A képek témája három fő csoportra oszlik: az egyházés az ember, a természet és az ember kapcsolata valamint a népi hagyományaink is felkerültekképi formátumban a fehér falakra. Mind a három téma előfordul a mindennapjainkban, innenered a kiállítás címe - tudtuk meg Babják Lászlótól, a fotóklub vezetőjétől.
A református templomban először a gyülekezeti ház építéséről nyílt egy fotókiállítás. Azótarendszeresen egymást váltják a művészek, hiszen a református templom kapuja mindig nyitvaáll minden művész előtt.
- Azért tarjuk fontosnak, hogy a templomban időnként különböző fotókat,festményeket, műalkotásokat, képzőművészeti alkotásokat mutassunk be, mert szerencséreez a nagyszerű templomtér könnyedén be tudja fogadni az alkotásokat, és azok növelik atemplom hangulatát, belső szépségét, miliőjét. Maga az alkalom, az istentisztelet egy lelkiemelkedettséggel jár, s azt összekapcsolni a művészettel fantasztikus és nagyszerű, s ennélszebb kevés létezik - mondta Kerpel Péter, a kiállítás főszervezője és megvalósítója.
Kiállító művészek: Babják Tamás (Veszprém), Bagics Gábor (Budapest), Bartók Andrásné(Leányfalu), Baumann Béla (Veszprém), dr.Blahut Károly (Békéscsaba), Bóta Mónika(Budapest),Czúni Imre (Budapest), Csizmadia Sándor (Veszprém), Hipságh Gyöngyi(Sopron), Kézdi Dóra (Budapest), Kocsis Csaba (Berettyóújfalu), Kovács Gábor (Budapest),Mann Judit (Budapest), Marton Ágota (Székesfehérvár), dr. Michalovits Lehel (Szeged),dr. Nerhaft Antalné (Budapest), Pápai Zsolt (Sopron), Szabó Ernő (Budapest), Szabó József(Kaposvár), Takács Gábor (Gödöllő).
A kiállítás május 11-éig tekinthető meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!