Tiszán innen, Dunán túl együtt élünk


2011-04-10 06:50:26  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Babos Petra  | 


Tiszán innen, Dunán túl együtt élünk főképe
Tegnap este 19 órakor kezdődött a Vadvirág néptáncegyüttes fennállásának 30 éves évfordulója alkalmából rendezett gálaműsor a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében, amely zsúfolásig megtelt. A rendezvényen részt vett dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő és Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének több tagja is. A jubileumi előadás fővédnöke dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő volt. Elsőként dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket és az együttest.
- A néptáncot csak áhítattal és őszinte csodálattal tudjuk nézni, hogy ha kell, akkor a Vadvirág néptáncegyüttes évi nyolcvan fellépése alkalmából nyolcvanszor áhítattal és csodálattal. Áhítattal és csodálattal, mert érezzük a tehetségnek, az elszántságnak és a hitnek valamely fantasztikus keverékét, amelynek eredményeképpen alkalomról alkalomra, fellépésről fellépésre megszületik a produktum. Ezt a produktumot mindenféle díjakkal ismerték el. Ahány kitüntetés, annyi laudáció, annyiszor mondták el nálam szakavatottabbak, hogy miért ilyen csodálatos ez az együttes. De mi nemcsak a 25 éves évfordulón és a kitüntetések alkalmával, nemcsak a 30. évforduló alkalmából szeretjük őket, és nemcsak ezeken az alkalmakon ünnepeljük őket, hanem ha kell, akkor évente nyolcvanszor, mind a nyolcvan fellépésük alkalmával ünnepeljük őket. Ilyenkor elmondhatjuk azt, hogy tényleg azoknak szól a taps, akik azt megérdemlik. Ma szóljon a taps a Vadvirág néptáncegyüttesnek.
A polgármester köszöntése után Veszpréminé Turtsányi Valéria, a Jókai Mór Művelődési Központ igazgatója is köszöntötte a 30 éves együttest. Beszédében visszaemlékezett a kezdeti nehézségekre, az alapítókra, megálmodóikra, a későbbi sikerekre és az együttes elismeréseit is felsorolta.

Az első előadás a Tiszán innen, Dunán túl címet kapta és Fodor "Netti" Sándor kalotaszegi cigányprímásnak ajánlja az együttes, emlékezve az egykor együtt töltött tartalmas próbákra és fergeteges előadásokra. A kalotaszegi verbunk különlegességét az adja, hogy ma már kevesen táncolják. Színpadra állításában nagy szerepe volt Netti bácsinak, aki már fönt az égiek közt hegedül és zenében belefeledkező humorral, gyengédségben, gazdag mosollyal tekint le ránk, s nézi, ahogy továbbviszik örökségét a táncosok. A pápai táncosok azt szerették volna, hogy ne csak gépzene, hanem zenekar játssza a talpalávalót, úgy, mint hajdanán, így nagy álmuk vált valóra, amikor három évvel ezelőtt az Allegro Alapfokú Művészetoktatási Intézménynek és a Jókai Mór Művelődési Központnak, valamint Bódis Erika és Kovács Gyöngyi zenepedagógusok munkájának köszönhetően megalakult a Tücsök Zenekar, amely újjáélesztette a néphagyományokat. Így ma a Csalóka táncegyüttes, amely a Pápai Református Kollégium Alapfokú Művészetoktatási Intézmény harmadik generációs táncosaiból áll, a Tücsök Zenekar muzsikájára ropta a táncot, ahogy régen az elődeink is tették. Az utánpótlást a nagyok váltották a színpadon, szerelmi történetüket felvidéki magyarbődi táncokkal, erdélyi balázstelkivel és sárközivel járták el. Az első eladás végén régi vadvirágosok és mostaniak közösen mutatták be a Rábaköz legszebb táncait.

A második rész az Együtt élünk címet kapta. Az egyszerű címben megfogalmazott mondanivaló jelzi: az együttes hitvallása szerint a népi kultúra összekovácsolja, s nem szembeállítja a Kárpát-medencében élő népcsoportokat. Sokszínűségük, egyéni jellegzetességük nagy, közös egységet alkot, s bármelyik hiánya felboríthatja az amúgy is sérülékeny rendet. Az előadás a határainkon belül és túl élő népcsoportok iránti tolerancia jegyében fogalmazódott meg a művészeti vezetők elképzelése alapján: s valóban a nem is oly kicsi Kárpát-medence szépen elfért egy színpadon. Tót vagy cigány, román vagy magyar, hogyha táncol, egyet akar: bút taposni, jól mulatni. A színpadon körbe forog közös sorsuk, talpalatnyi közös múltjuk, mert a táncban mindig jó barátok, rossz szomszédság, török átok. Az előadás során feketebalogi, gömöri, szepsi, Felső-Tisza-vidéki cigány táncokat, tyukodi és győrteleki táncokat, tirpák táncokat, szucsági és vajdaszentiványi táncokat láthattak a nézők.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!