Fogadj örökbe egy közterületet!


2011-04-08 18:51:28  | cikk: Tóth Tamara  | 


Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 2010. augusztus 19-i ülésén döntött a Fogadj örökbe egy közterületet program elindításáról. Az első közterület örökbe fogadási szerződést idén tavasszal a Vajda Péter lakótelepen kötötte meg a Városgondnokság egy magánszeméllyel.
A program célja a közterületi zöldterületek környezeti színvonalának emelése, a zöld növényzettel borított közterületek növelése, az lakókörnyezetünk kulturáltabb, igényesebb kialakítása, minőségének javítása és megőrzése, esztétikusabb utcakép megteremtése, a közterületen felhalmozott illegális hulladéklerakók megszüntetése a lakosság, az öntevékeny civil szervezetek, intézmények és az önkormányzat közös munkájának eredményeképpen. Lényege egyszóval, hogy a lakosság magáénak érezze a közterületeket, illetve saját, jó gazda szemléletével gondozza azokat, melyhez a város minden feltételt biztosít.
A Városgondnokság a szerződő féllel határozatlan időre, de legkevesebb 1 évre együttműködési megállapodást köt. A jelentkezés során a szerződő félnek írásban rögzítenie kell, mely közterületet, annak mekkora részét, milyen típusú gondozás mellett kívánja örökbe fogadni. A szerződő felet az önkormányzat Városgondnoksága útján egyszeri együttműködési megállapodás keretében támogatja az adott területen szükséges – a környezeti minőség színvonalának emelésére vonatkozó –, vállalt feladatokhoz igényelt növények, eszközök, anyagok ellenértékének megtérítésével, valamint a feladatok megvalósítását támogató, szükséges intézkedések vállalásával. Az egy megállapodáson belül igényelt növényekre, eszközökre, anyagokra vonatkozó számlák összértéke nem haladhatja meg az évi, bruttó 50.000 forintot. Az összeg nem használható fel locsolóvíz elszámolására, fűnyíró vásárlására, a zöldterület gondozásához használt üzemanyag elszámolására. A szerződésben vállalt egy év letelte után lehetőség nyílik az együttműködési megállapodás meghosszabbítására.
- Az akció tavaly nehezebben indult, természetesen azért, mert ősz volt, most viszont tavasszal sokan érdeklődtek utána, már több szerződést sikerült kötnünk intézményekkel és magánszemélyekkel egyaránt - mondta el kérdésünkre Bánhidi László, a Városgondnokság vezetője.
Elsőként a Vajda Péter lakótelepen, egy idős hölgy, a háza előtti közterületet fogadta örökbe. A közintézmények részéről jelenleg hat örökbefogadási megállapodás van folyamatban. Ezen kívül hasonló együttműködés keretében gondozzák a város öt körforgalmat is - tudtuk meg a Városgondnokság kommunális vezetőjétől.
A köztisztasági rendelet értelmében az ingatlantulajdonos feladata - amennyiben van járda - az út széléig a közterület rendben tartása, gondozása.  A lakosság részéről többen érdeklődtek a saját portájuk előtti terület örökbefogadása iránt.
- Ebben a pontban a lakosság nem jól értelmezte a felhívást, mert az a közterület nem fogadható örökbe. Annak gondozása mindenkinek saját állampolgári kötelessége - mondta Hernádiné Hollenczer Éva.

Dr. Áldozó Tamás polgármester szerint a Fogadj örökbe egy közterületet program a városokban különösebb elnevezés nélkül eddig is működött.
– Ha csak itt a Vajda Péter lakóterületen körülnézünk, akkor az látszik, hogy az itt lakók ünnepélyes örökbefogadási aktus nélkül is a környezetük jelentős részét nagyon szépen karbantartják, gondozzák, hiszen azt gondolom, hogy ez a lakók életminőségén rengeteget javít. A program most kiteljesedhet, mivel időszerű is - mondta a polgármester.
Dr. Áldozó Tamás szerint kis fantáziával, nagyon kis területeken, hihetetlen szép dolgokat lehet csinálni. A város abban bízik, hogy a program kapcsán nagyon sok pápai kertbarát lesz, aki ezt be is fogja bizonyítani és ennek eredményeképpen a városban még azok a területek is sokkal virágosabbak és zöldebbek lesznek, ahol erre egyébként az adottságok szerényebbek.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!