30. Bakonyvidéki Éremgyűjtő Találkozó - megszakítások nélkül


2011-04-03 19:39:32  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


30. Bakonyvidéki Éremgyűjtő Találkozó - megszakítások nélkül főképe
Dr. Hermann István önkormányzati képviselő, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója nyitotta meg a jubileumi, 30. alkalommal megrendezett Bakonyvidéki Éremgyűjtő Találkozót ma a Petőfi Sándor Gimnázium aulájában. A képviselő - aki tagja az Éremgyűjtők Pápai Csoportjának - köszöntőjében azt mondta, a gyűjtés nagyon fontos szenvedélye az emberiségnek. Dr. Hermann István úgy véli, ami itt nem található meg, az nincs is. A megnyitót követően Lóky György, a Magyar Éremgyűjtő Egyesület (MÉE) pápai csoportjának elnöke néhány mondatban ismertette a találkozó kezdeteit.

1982 márciusán rendezték meg az első pápai éremgyűjtő találkozót, abban az időben a környéken nem volt ilyen jellegű gyűjtőtalálkozó. Lóky György akkor került Somogy megyéből Pápára és az ő ötlete alapján rendezték meg az első találkozót. Később a pápai mintájára alakult aztán meg a szombathelyi és a győri találkozók sorozata is. A pápai Bakonyvidéki Éremgyűjtő Találkozó különlegessége az, hogy 30 éven keresztül, megszakítás nélkül, eddig még minden évben megrendezték.

A találkozó nagyon népszerű a szakma körében, idén több mint 150 asztal telt meg különböző méretű, évjáratú, formájú és értékű érmével. A római kori vert pénzérmék mellett hatástalanított fegyverek, katonai kitüntetések, német érdemrendek, képeslapok, ásványok és a Magyar Nemzeti Bank által veretett különlegességek is helyet kaptak egymás mellett az asztalokon. A 30. Bakonyvidéki Éremgyűjtő Találkozó emlékére a MÉE pápai csoportja egyedi képeslapot tervezett, amely összesen 300 példányban készült el. A Várkastélyt ábrázoló képeslap nemcsak a numizmatikával foglalkozók és a képeslapgyűjtők számára volt érdekes, sok pápai érdeklődött utána ott jártunkkor. Emellett a hagyományoknak megfelelően most is kaptak a résztvevő kiállítók alkalmi pénzt. Ma a pápai csoport városi szükségpénz sorozatának 19. darabja került forgalomba.

Török József, Jutáról egy igazi különlegességgel érkezett a mai találkozóra: Benczúr Gyula festőművész által kézzel festett és írott 1898-ban futott képeslapot árult 420 ezer forintért. Emellett egy eredeti névjegykártyát is mutatott nekünk, amely a művész unokaöccsének, a grafikusművész végzettségű Benczúr Elek saját kezű munkája. A képeslap és a névjegykártya mellett ott volt az eredetiség igazolás dr. Bellák Gábor igazságügyi festményszakértő, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusának saját kezű aláírásával.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!