XVI. Zenés Színpadok Országos Fesztiválja a színházban


2011-04-02 07:56:39  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


XVI. Zenés Színpadok Országos Fesztiválja a színházban főképe
Megkezdődött a 16. Zenés Színpadok Országos Fesztiválja, a Scherzo tegnap délután a Jókai Mór Művelődési Központban. A megjelenteket M. Varga Veronika szervező köszöntötte, majd dr. Miklós Tibor, a zsűri elnöke szólt néhány szót a versenyzőkhöz, akik már hatodik alkalommal vehetnek  részt ezen az országos fesztiválon.
Köszöntőjében kiemelte, hogy a musical egy gazdag, tartalmas és szép színpadi műfaj. Aki ezzel foglalkozik, az becsületre méltó személy lehet. Hozzátette, hogy az országban rengeteg olyan tehetséges fiatal él, aki szabadidejét áldozza fel a musical műfajáért.
- Ha a nagyokat kellő tisztelettel tudtam figyelni, akkor a „kicsiknek”, vagyis nektek is ugyanennyi figyelmet kell szentelnem, mert belőletek lesznek egyszer az igazi nagyok… Én hat éve dolgozom a közeletekben, és ez idő alatt 22 fiatalt tudtam profi színházi produkciókban szerepeltetni - hangsúlyozta a zsűri elnöke.
Pénteken délután elsőként a 2008 nyarán létrejött Tihanyi Musical Stúdió Neoton Mix című zenés összeállítását láthatta és hallhatta a közönség, majd a Csabai Színistúdió: Vallomás című produkciója következett.
A Stúdió vezetőjétől, Szente Bélától, aki 16 évvel ezelőtt hozta létre a Zenés Színpadok Országos Találkozóját, megtudtuk, hogy egyszer egy színjátszó találkozón szerepeltek egy musical darabjukkal, ahol azt mondták nekik, hogy az nem oda való. S így jött az ötlet…
- 1992-ben alakultunk, 1994-től foglakozunk a musical világával. A 19 éve működő színi stúdió sohasem színészeket akart nevelni, hanem a színház iránt érdeklődő gyermekeket, fiatalokat próbálja összefogni. Eddig több mint négyszázan fordultak meg nálunk, a hozzánk járóknak fejlődött a kommunikációs készségük, a mozgáskultúrájuk és persze az önbizalmuk. A csapat elmaradhatatlan szereplője a városi rendezvényeknek, 2001-ben Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetésben részesített minket a közgyűlés. 2011 januárjában megkaptuk a Csokonai Vitéz Mihály díjat, amely a legmagasabb állami elismerés, amely amatőr művészeti csoportoknak adható. Az idei Scherzora egy zenés összeállítással érkeztünk 23 fiatal diákkal. A Vallomás musicalből, rockoperából és filmzenékből összeállított produkció, amely magyar és angol nyelvű darabokból áll - árulta el hírportálunknak Szente Béla, a Békéscsabai Kulturális Központ igazgatója.
Az est zárásaként a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ Színjátszó Köre mutatkozott be Szépség és a szörnyeteg című musicaljével. A kör 2009 áprilisában jött létre, s azóta számos alkalommal sikert arattak produkcióikkal.
A színvonalas előadásokat Dr. Miklós Tibor rendező, színházigazgató, a zsűri elnöke, Bakó Gábor táncos, koreográfus, Kovács Gábor Dénes,  a Pesti Magyar Színház Színiakadémia igazgatója fogja elbírálni.
Szombaton 10 órától tovább folytatódik a fesztivál. Színpadra lépnek a miskolci, a gödi, a csongrádi, a nyíregyházi és természetesen a pápai csapatok is. 11 órától a Pedagógus Művelődési Házban a 4. szólóének verseny is megkezdődik.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!