Mátyus Ferencről a nyugdíjas pedagógusoknál


2011-03-31 07:15:21  | cikk: Babos Petra  | fotó: Tóth Tamara  | 


Mátyus Ferencről a nyugdíjas pedagógusoknál főképe
Tegnap délután a Pedagógus Művelődési Házban tartott előadást Mátyus Alíz édesapjáról, Mátyus Ferencről a nyugdíjas pedagógusok körében. Az előadó röviden ismertette életét és munkásságát.
Mátyus Ferenc Pápán született 1920. március 28-án. Tanító, első generációs értelmiség volt. Szülei parasztok voltak, akik kétszer jártak Amerikában, hogy munkavállalásból összegyűjtsenek pénzt egy ún. beszálló vendéglőre. A világot járt szülők mindent megtettek fiuk taníttatása érdekében. A polgári után a bencésektől került át a pápai Tanítóképző Intézetbe, s annak növendéke volt 1939-ig. Később Döbröntén volt tanító, majd besorozták katonának. Életének ez a szakasza a háború és a hadifogság következtében hét évig tartott. Majd tiszti iskolai hallgató lett Nagykanizsán, szakaszparancsnok Csáktornyán. 1942. május 17-ig a Magyar Királyi 17. honvéd gyalogezred II. zászlóalj 4. század parancsnokaként harcolt a fronton a Don-kanyarban. 1952-től a Pápai Városi Tanács dolgozójaként, majd a Művelődésügyi Osztály gazdasági felügyelőjeként tevékenykedett. A hetvenes évektől közművelődési felügyelő volt nyugdíjba vonulásáig. A pápai Pedagógus Művelődési Házat 12 éven keresztül igazgatta. Ő indította és alakította ki a ház életét. A pápai ifjúság tőle tanult verset mondani, irodalmi színpadokat hozott létre és szakmailag segítette működésüket. 1979. augusztus 20-án Kiváló Népművelő kitüntetéssel, 1999-ben Pro Comitatu díjjal ismerték el munkásságát - mondta el lánya, Mátyus Alíz.
A program során részleteket olvasott fel a saját írásaiból, melyekben apjáról is ír.
- Amíg az 1950-es és 1960-as években voltak színjátszós próbák, addig működött itt Pápán a pedagógus színjátszás. A füredi komédiások című darabra jól emlékszem, amelyet a szabadtéri színpadon adtak elő. Felejthetetlen maradt számomra ez az előadás, hiszen a díszlet és a környezet nagyon lenyűgöző volt - hangsúlyozta Mátyus Alíz író, szociológus.
Végül elmondta, hogy többször felmerült már benne a gondoltat, hogy nemcsak rövid visszaemlékezéseket ír édesapjáról, hanem egy egész könyvet szentel tiszteletére.
Májusban a Somlai út 33. szám alatt álló ház falán emléktábla fog örök emléket állítani a tanító tiszteletére.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!